MOGYE: a bíróság szerint törvényes a charta

A sepsiszentgyörgyi székely zászlót eltávolító bírói döntés mellé még egy jogerős ítélet jut a mai napra. A bíróság szerint törvényes a MOGYE szerkezetét leíró charta. Pedig sokak szerint nem az...
Hirdetés

A Marosvásárhelyi Táblabíróság ugyanis visszadobta a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) szerkezetét leíró egyetemi chartát kifogásoló keresetet.Ezt magyar civil szervezetek, illetve politikai pártok nyújtották be, mivel szerintük az egyetemi charta áthágja a 2011-es oktatási törvény előírásait.

A táblabíróság azonban másképpen gondolta, jogerős ítéletben utasította el a keresetet. Az április 23-án kimondott ítéletet hétfőn közleményben üdvözölte az egyetem vezetése. Ebben leírják: az ítélet is azt igazolja, hogy a charta alapján szerveződő magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés a törvényes keretek tiszteletben tartásával zajlik a MOGYÉ-n. Az egyetem vezetése szerint immár a magyar tagozat vezetőinek a lemondását sem lehet törvényszegés elleni tiltakozásnak tekinteni. Az csupán „egyes sajátos kitételek nem teljes megvalósulása elleni” tiltakozás.

Az egyetem vezetése arra kérte a tisztségeikből lemondott magyar vezetőket, hogy vizsgálják felül döntésüket, hiszen az elkövetkező időszakban a 2014/2015-ös tanévre, és a magyar tagozatra vonatkozó fontos döntéseket kell meghozni.

Az egyetemi chartát megtámadó Romániai Magyar Orvos és Gyógyszerész Képzésért Egyesület (RMOGYKE) ügyvédje, Kincses Előd az MTI megkeresésére elmondta: „ez az ítélet teljes mértékben semmibe veszi a tanügyi törvény vonatkozó rendelkezéseit”. Kincses arra emlékeztetett, hogy 2011-ben Daniel Funeriu akkori oktatásügyi miniszter is megtagadta a charta jóváhagyását.

 

 

Hirdetés