Adókedvezmény, de kinek?

Két választás küszöbén inkább látványos kampányígéretekre szórják az államkassza csekélyke többletét, s a statisztikai adatokkal, növekvő gazdasággal dicsekednek.
Hirdetés

„Mint holt lónak a patkó, körülbelül annyit érnek a Ponta-kormány frissen bevezetett gazdaságélénkítőnek szánt intézkedései: néhány nagyvállalkozónak, multinacionális cégnek lehet, segítenek, de mit sem könnyítenek a válságba belenyomorodott kisebb vállalkozások, no meg az egyszerű alkalmazottak életén.

Pedig milyen jól hangzott Victor Ponta miniszterelnök bejelentése, hogy az elkövetkező másfél évben a cégek fejlesztésre fordíthatják a nyereségük után fizetett adót! Végre valami kézzelfogható a sok ígéret után – sóhajthattak fel sokan, csakhogy alaposabb elemzés után kiderült: keveseknek terem babért az intézkedés. A kis- és közepes vállalkozások nyeresége oly csekélyre apadt az elmúlt évek során, hogy az ezután törlesztett 16 százléknyi adó még fogyóanyag fedezésére sem lenne elegendő, nemhogy korszerű technológiák megvásárlására, így esélyük sincs használni, kihasználni a nagy lehetőséget. Igazi hasznot a munka után fizetett adók csökkentése jelenthetett volna, ha a jelenlegi 88 százalékot valamelyest lefaragják. Csakhogy ez utóbbi biztos és hatalmas bevétel az állam számára – a nyereség kevésbé ellenőrizhető és kisebb tétel. Előkelő helyen szerepelt a Szociál-Liberális Szövetség választási ígéretei között a tb-járulék ötszázalékos csökkentése, ám azóta csak távoli lehetőségként kerül napirendre: ha lesz rá fedezet, ha pótolni tudják a költségvetésben emiatt keletkező űrt, ha a nemzetközi pénzintézetek is úgy akarják…”

Hirdetés