A jóság honatyái

A román honatyák, ha megkérdik őket, politikusként tettek-e valaha is valamilyen rosszat, egyöntetűen így válaszolnak: soha.
Hirdetés

„Ha pedig arról kérdezik őket, hogy jó dolgokat cselekedtek-e, akkor is igen diszkrétek: nem sorolják fel azokat, mivel jólneveltek, és úgy tartják, a jótettekkel nem illik kérkedni. Legalább is ez derül ki egy központi napilap felméréséből.

A román politikusok egyébként, saját bevallásuk szerint, húsvétkor étellel-itallal nem viszik túlzásba, mivel szerintük a húsvét nem a testi, nem a fizikai élvezetek, hanem a szellem ünnepe.

A szellem ünnepén a húsvét tájban megjámborodott politikusaink persze mást és mást értenek. Marian Vasiliev például húsvétot nem a feltámadás ünnepének, hanem tragikus események titulálja. Az Országos Szövetség Románia Haladásáért nevű, pártvándorokból álló tömörülés szenátora ezért illetlennek tartja az ilyenkor szokásos mulatérozást, hiszen a húsvétnak komor, lelki ünnepnek kell lennie. Szenátor urunk, úgy tűnik, húsvét kapcsán csak nagypéntekig jutott el… Miután kifejtette, a jótetteket nem illik a sajtóban megszellőztetni. Így aztán elmondta az újságírónak, hogy például lakást szerzett többgyermekes családoknak, állást munkanélkülieknek, segélycsomagokat küldött szeretetházak lakóinak – és csak helyszűke miatt nem soroljuk további jótetteit, amelyek kapcsán ő maga felfedezte »a dolgok különös belső csillogását«. A »dolgok különös belső csillogását« azonban nem volt hajlandó részletezni.”

Hirdetés