Gázháború

A gázcsap elzárása súlyos csapás lenne az európaiak számára, mindenekelőtt a keleti tagországoknak.
Hirdetés

„Lezárja Moszkva a fél Európát ellátó gázcsapot? A drámai forgatókönyv valószínűségét maga Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin vázolta fel a 18 országnak – köztük Románia és Magyarország – küldött hivatalos értesítésben, amennyiben Ukrajna nem törleszti felhalmozott adósságait. Az orosz földgázt 4 csővezeték szállítja Európába, az egyik Belaruszon halad át, az Ukrajnán keresztül haladó 3, pedig a gáz 80%-t szállítja.

A gázcsap elzárása súlyos csapás lenne az európaiak számára, mindenekelőtt a keleti tagországoknak. A szerencsétlen Ukrajnát pedig térdre kényszerítheti, miután április elsejétől Moszkva 79%-kal emelte meg a földgáz árát. Kijev még a jóval olcsóbb árat sem tudja kifizetni, 2,2 milliárd dolláros adósságot halmozott fel! Ukrajna az államcsőd szélére lavírozta magát, külső támogatás nélkül még a közbérek és nyugdíjak folyósítására, az egészségügy és oktatás minimális finanszírozására sem képes, nemhogy adósságtörlesztésre! Az új kijevi hatalom kétségbeesett segélykiáltására az EU és az USA megoldást keres a nemzetközi pénzügyi intézmények révén.

A gyors készenléti hitel biztosítása azonban a könnyebb feladat, az igazán tüskés kérdés az energiaellátás alternatívája. E téren nemcsak Ukrajna sebezhető, hanem szinte az összes volt szocialista ország.

Moszkva fenyegetése fölöttébb cinikus, mégsem meglepő tekintettel a Kreml nagyhatalmi ambícióira. Kiéhezett ragadozóként beazonosította a kiszemelt áldozatok sebezhető pontját, az energiaellátást. Ki is használja, önkényesen bármeddig feltornászhatja a földgáz árát, akár a csapot is lezárhatja, a kiszolgáltatottak nem tudnak tenni ellene semmit. Egyszerűen nincs alternatívájuk.”

Hirdetés