Román nyelvű lapvisszhang a Fidesz győzelméről

Antidemokratikus, populista, oroszbarát, és nem utolsó sorban erős – így jellemzik a román újságírók Orbán Viktort a FIDESZ győzelmének apropóján írt román nyelvű publicisztikákban.
Hirdetés
A piacvezető román nyelvű országos napilapok többsége az AFP francia hírügynökségnek a – román Agerpres hírügynökség által is átvett – megfogalmazását használva az „antidemokratikus kisiklásokkal vádolt populista Orbán Viktor konzervatív pártjának” győzelméről számolt be.
 
Az Adevărul című liberális lap címsorban emelte ki a választásokról szóló tudósításában, hogy mintegy százezer Romániában élő magyar is részt vett a voksoláson, akiknek levélszavazatait főleg a csíkszeredai és kolozsvári főkonzulátus gyűjtötte össze. A Gândul című független lap azt hangsúlyozta, hogy a Jobbik „szélsőségesei” nagyon magas százalékot értek el. 
Traian Băsescu államfőhöz közel álló Evenimentul Zilei azt írta: Budapest „erős embere” harmadik mandátumára készül. A lap úgy értékelte: Orbán Viktornak, aki a pénzügyi katasztrófa küszöbén vette át az országot 2010-ben, sikerült rendbe tennie a gazdaságot, még ha a külföldi vállalatok kárára is, és újraválasztása elsősorban a rezsi húsz százalékos csökkentésének köszönhető.
 

A jobboldali România Liberă arról közölt elemzést, hogy a Fidesz győzelmével és a Jobbik megerősödésével egy olyan „oroszbarát” politika nyert teret Magyarországon, amely a krími válság közepette a kétoldalú magyar-román kapcsolatokban is feszültségekhez vezethet. 

Hirdetés