Bizalmat kapott a folytatásra

Nézem Magyarország friss választási térképét. Budapestet leszámítva szinte makulátlanul narancsszínű. Jelképesnek veszem, és nem csak politikai metafora alapjának, hanem a magyar sajtó riasztó "meteorológiai" állapotjelzőjének.
Hirdetés

 „Az elnökválasztásokon – az USA-ban, Romániában és máshol – nem egyszer a csalás gondolatát, forgatókönyvét vetették fel; demokratikus eljárás ugyan, de valamit csak ki kellene találni, hogy olyan nagy tétek, mint egy ország jövője, egy párt, néhány fontos ember sorsa, ne ilyen »hajszálakon« múljanak. Jómagam például egy olyan forgatókönyv gondolatával játszadoztam el a sors iróniájára alapozva, hogy a Fidesz a kétharmados többségnél kevesebbet szerez, a Jobbik megközelíti a baloldali demokratikus ellenzéket, és akkor – igen, Magyarországon! – a nép szolgálatában álló politikai vezetők bölcs belátása folytán meg szükségből (a kétharmados többség kényszeréből, amely többség nélkül nem lehet visszacsinálni sok eddigi ostobaságot, továbbá a szélsőjobb kizárásának kényszeréből) létrejön a jobboldal és a baloldal nagykoalíciója. Úgy mint Németországban és mint – meglehet – rövidesen az Európai Parlamentben, Unióban. Ábrándosan már azt is láttam lelki szemeimmel, mint szűnik meg egy csapásra az átkos megosztottság, mint békülnek ki családtagok, bajtársak, munkahelyi kollégák, nemzetrészek a hazában és a határokon túl, hogy a KDNP-nek is jusson egy ájtatos szó: miként fog, bár kissé nyugtalanul, a bárány együtt aludni az oroszlánnal. Ábrándomra a valóság alaposan rácáfolt, de nem bánom, az a néhány órányi lelki komfortérzet a lefekvés előtti felébredésig megérte. (…)

A történelmet a győztes írja, és az állampárt – bár szám szerint az eddigi legkevesebb szavazattal – felhatalmazást kapott a folytatásra. És folytatni fogja! Ahogyan elkezdte. A végsőkig. Rekordok, reszkessetek! Magyarországnak ismét olyan vezetője és vezetése van, amilyent megérdemelt. PS. Nézem Magyarország friss választási térképét. Budapestet leszámítva szinte makulátlanul narancsszínű. Jelképesnek veszem, és nem csak politikai metafora alapjának, hanem a magyar sajtó riasztó »meteorológiai« állapotjelzőjének. »Veszélyt hordozó időjárási jelenség, amely káreseményekhez vezethet, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhat. Érvényben lévő veszélyjelzés esetén legyünk nagyon körültekintőek, vigyázzunk saját biztonságunkra és értékeinkre. Részletesen tájékozódjunk az időjárás alakulásáról.«”  

Hirdetés