Választás előtt

Úgy tűnik, a négy éve kétharmados többséggel elzavart politikusok „reciklálása" egyelőre olyan eredménnyel jár, mint amikor a sebesült, földön heverő cowboy úgy próbál „segíteni" magán, hogy belelő a saját lábába.
Hirdetés

„A Jobbik „trendiséget” sugalló kampánya a felmérések szerint sikeres volt, népszerűségük megközelíti a balliberális összefogásét. Kérdéses, végül hány mandátuma lesz az arculatmódosítás és a látszólagos stílusváltás ellenére erdélyi propagandaanyagaiban továbbra is a nyilas szellemiségű, alpári hangnemben zsidózó és cigányozó, uszító portált ajánló, vagyis annak hangvételével továbbra is azonosuló alakulatnak.

Az LMP, amely egy időben eltűnni látszott a süllyesztőben, a Gyurcsány–Bajnai–Fodor „álomtrió” bevetésével új esélyt kapott. Hiszen azok, akiknek a kormányoldal nem szimpatikus, de azokból sem kérnek, akik 2002 és 2010 között vezették az országot, és persze nem Jobbik-szimpatizánsok, minden bizonnyal rájuk szavaznak majd.

Az eredményhirdetésig természetesen csak spekulálni lehet, azonban úgy tűnik, hogy már az ellenzék is beárazta az újabb vereséget. Ezért is sugallják már előre, hogy a kormányoldal csalni fog, és ami a legszomorúbb, a balliberális összefogás egy része ismét a határon túliakkal riogat, mintegy előre az ő nyakukba varrandó a vereségüket. Ezzel végképp eltaszítják maguktól őket, ugyanakkor elvetik a gyűlölet magvait az anyaországi polgárok egy része és a külhoniak között.

Úgyhogy nincs amiért csodálkozniuk, ha a külhoniak jelentős része – attól a nem túl nagyszámú csoporttól eltekintve, amelynek tagjai valamilyen elvont, utópisztikus, nemzetek fölötti társadalomban hisznek, vagy úgy gondolják, hogy csakis egy adott állam határain belül élő polgárokból álló közösség lehet nemzet, vagyis csak a politikai nemzetet ismerik el, így képtelenek elfogadni a határok fölötti közjogi nemzetegyesítést – éppen ezért azt szeretné, ha nem kerülnének hatalomra.”

Hirdetés