Tolmácsot az elnöknek!

Kétségbeesett szerencsejátékos módjára, va bangue-ot (mindent vagy semmit) játszva a politikai pókerpartiban Băsescu kabátujjából előhúzta és kijátszotta a nacionalista kártyát.
Hirdetés

 

„Szándéka egyértelmű, magakadályozni, hogy a liberálisok kiválását követően Victor Ponta életképes koalíciót alakíthasson ki, amihez nagy szüksége van az RMDSZ-re. A magyarellenesség felszításával reméli megbuktatni a Ponta kormányt, amint az történt az Ungureanu kormány esetében is.

Foga fehérjét kimutatva elfogadhatatlannak nevezte a kisebbségi közösségek jelképeinek szabad használatára vonatkozó igényeket.

Mi több, szerinte „tűrhetetlen túlzás” az az elvárás, amely szerint a magyarok által jelentős számban lakott régiókban az egészségügyi intézményekben lehessen anyanyelven értekezni. „Fogadjanak tolmácsot” hangzott az elnöki megoldás, amit átvettek, visszhangoztak, tovább erősítettek a hírtelevíziókban szereplő politikusok és öntitulált szakértők. Soha ilyen magyarellenes hangulat még nem volt a médiában. Ez megnehezít mindenféle együttműködést, és kihatással van, – bár tagadják – a bírósági eljárásokra és ítéletekre.
Felesleges észérveket sorolni ilyen alantas indíttatású állásponttal szemben, viszont érdemes tolmácsot ajánlani az elnöknek. Tolmácsot, aki neki is érthetővé fordítja a demokratikus jogállam alapelveit, dekódolja a többség-kisebbség tartósan harmonikus együttéléséhez elengedhetetlenül szükséges szabályokat. Hatékonyabb lehet az a tolmács, aki egy nagyobb hatalom erősebb érveit teszi érthetővé számára.”

 

Hirdetés