Befogták a twitterezők csőrét Törökországban

Az elvileg európai uniós tagságra készülő Törökországban konkrétan betiltották a Twittert. Igen, jól látják: betiltották. A Twittert.
Hirdetés

Blokkolták pénteken Törökországban a Twittert. A törökországi felhasználók belépés után csak a távközlési hatóság üzenetét láthatják, miszerint bírósági döntések alapján a hozzáférést megtagadják. Recep Tayyip Erdogan kormányfő már korábban kilátásba helyezte, hogy fellépnek bizonyos közösségi oldalak ellen, mert szerinte ellenzéki csoportok a lejáratására használják a felületeket. Facebookon és a YouTube-on olyan információk jelentek meg, amelyek szerint a miniszterelnök érintett egy korrupciós botrányban. Törökországban a jövő hét végén helyhatósági választásokat tartanak.

A lépés miatt több európai biztos és az Európai Parlament elnöke is élesen bírálta pénteken a török kormányt. Stefan Füle bővítési és szomszédságpolitikai biztos szerint a lépés komoly kételyeket vet fel azzal kapcsolatban, hogy Törökország kinyilvánította elkötelezettségét az európai értékek mellett.
„A szólás szabadsága, amely alapjog minden demokratikus társadalomban, azt is magába foglalja, hogy az emberek az államhatalom beavatkozásától mentesen oszthassák meg egymással gondolataikat és véleményüket. Az emberek számára biztosítani kell a kommunikáció szabadságát és a kommunikáció módjának megválasztására vonatkozó szabadságot is” – húzta alá Füle.
Neelie Kroes digitális területért felelős biztos Twitter-üzenetében alaptalan, értelmetlen és gyáva lépésnek nevezte, hogy Ankara blokkolta a Twitterhez való hozzáférést. „Ezt a nemzetközi közösség és a török közvélemény is cenzúrának fogja tekinteni. Mert az is”- húzta alá a holland jobboldali liberális politikus.Kroes szóvivője, Ryan Heath nem sokkal később a biztosnak egy további üzenetét is eljuttatta a sajtóhoz. Ebben ő biztosítja a török twitterezőket, hogy a bizottság az ő oldalukon áll.
„Szomorú nap a mai. Ez ellentétes a demokráciával, az európai értékekkel. Elfogadhatatlan, (Recep Tayyip) Erdogan rossz irányba tart. Ez pont az ellentéte annak, amit Törökország ígért” – szögezte le Kroes. A német Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata elnöke szintén kiemelte: a szólás szabadsága az egyik legalapvetőbb jog Európában. Ő is elítélte a történteket.

Hirdetés