Isten és Avram Iancu velük van

A román nyelv az egyedüli úr. Ezt állítják legalábbis azok a demonstrálók, akik Fekete Március 24. évfordulóján, ezekben a percekben is Marosvásárhelyen tüntetnek a magyar nyelvhasználat és a székely jelképek ellen.
Hirdetés

A Vatra Românească Szövetség (UVR) felhívására az Avram Iancu szobor előtti téren gyülekező demonstrálók – mintegy kétszázan lehetnek – román nemzeti színű sálat és kokárdát viselnek, miközben A román nyelv az egyedüli úr, Az alkotmány tiszteletben tartását kérjük, Avram Iancu velünk van, Isten velünk van feliratú transzparenseket tartanak a magasba. 

Florin Oproiescu, az UVR elnöke beszédében hangsúlyozta: az ország hivatalos nyelve a román, Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam, zászlaja pedig a piros-sárga-kék. Ugyanakkor azt is elmondta:  nem a magyarok ellen tüntetnek, hanem a szélsőséges megnyilvánulások és a szeparatizmus ellen.

Ilie Sandru, a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumának elnöke úgy vélekedett, hogy az RMDSZ szélsőséges szervezet, amelynek Románia szétdarabolása a célja.

A beszédek alatt többször a „Hargita, Kovászna: román föld”, és „Székelyföld nem létezik” rigmusokat skandálta a tömeg és Victor Ponta miniszterelnök lemondását követelte, amiért bevette a magyar érdekképviseletet kormányába – adta hírül a Marosvásárhelyi Rádió.

Az Agerpres hírügynökség szerint a demonstráción petíciót fogadtak el, amelyben az UVR az alkotmány és a törvényesség érvényesítését kéri és azt, hogy tiltsák meg a román föld idegeneknek való eladását. A hírügynökség szerint a demonstráción Gheorghe Funar, a Nagy Románia Párt elnöke, Kolozsvár korábbi polgármestere is részt vett.

A tüntetést a Fekete Márciusként emlegetett, öt halálos áldozatot követelő marosvásárhelyi etnikai összecsapások 24. évfordulóján szervezték meg. 

Fotó: Maszol.ro, Antal Erika

 

Hirdetés