A politikusok halottak

Jón Gnarrnak a viccpártjával sikerült az, ami előtte nagyon sokáig senkinek sem: végigvitte a négyéves ciklusát, noha az őt megelőző hét évben hat különböző polgármestere volt Reykjavíknak. Interjú.
Hirdetés

„Talán három évbe is beletelik, mire új politikai mozgalmak nőnek ki majd mindenfelé, amelyek többek között a Legjobb Pártból fogják az ihletet meríteni. Ez a dolog apránként fog elkezdődni. Városokban, falvakban fogják először kipróbálni az emberek az új módszereket. Később pedig az a politikai rendszer, amit ma ismerünk, fel fog morzsolódni.

Azt gondolom, hogy az országok is el fognak tűnni, még a nagyhatalmak is, mint Oroszország, Kína, az EU és az USA. Szerintem húsz éven belül a világ teljesen meg fog változni. Paradigmaváltás előtt állunk, a nemzeti kormányoktól a városi, vagy megyei szintre fog kerülni a hatalom túlsúlya. Apró jeleit látjuk ennek már most is, a városok szerepe egyre nagyobb. Például Kijevben is ez történik.
(…)
 
Nyerhetett volna a Legjobb Párt Londonban, vagy Berlinben?
 
Igen. A politikai rendszer most olyan, mint Patrick Swayze a Ghost című filmben. Halott volt, de nem tudta, hogy halott, úgyhogy mindent ugyanúgy folytatott, ahogy életében tette. Ugyanilyennek látom a politikusokat is. Nem tudják, hogy halottak, úgyhogy minden folytatnak tovább, ahogy megszokták.
 
A ’70-es években az emberek 40 százaléka tagja volt valamilyen politikai pártnak, ma meg csak 7 százalékuk. Az embereket nem érdeklik a pártok. A fiatalokat különösen nem, sokkal szívesebben dolgoznak civil szervezeteknek, például a környezetvédelem vagy emberi jogok területén.”

Hirdetés