Kattanjunk rá!

Ami véleményem szerint jóval izgalmasabb tíz-tizenöt oldalnyi szövegnél, és minden bizonnyal jóval többet kellene beszélni róla.
Hirdetés

„Úgy tűnik, a romániai magyar közéletben nem hozott sem különösebb izgalmakat, sem váratlan fordulatokat az európai parlamenti választások előjátéka.

(…)

Ami viszont véleményem szerint jóval izgalmasabb, és minden bizonnyal jóval többet kellene beszélni róla, az mintegy tíz-tizenöt oldalnyi szöveg. A Kulturális Autonómia Tanács megbízásából ugyanis megindult a tanulmány, pontosabban a jövőkép készítés az erdélyi magyar művelődési élet különböző területeiről.

Kötő József a romániai magyar színjátszás jelenét és lehetséges jövőbeli útjait mérte fel, László Noémi azt gondolta végig, mi történhet az elkövetkező esztendőkben az erdélyi magyar irodalommal, Kelemen Attila pedig a romániai magyar média elkövetkező két évtizedére és nemzedékváltásaira próbált megtalálni valamiféle modus vivendit.

(…)

Kétség nem fér hozzá, hogy ott kell lenni az Európai Parlamentben, de talán afölött sem szabadna kételkedni, hogy mondjuk a világ különböző városaiba eljutó rangos erdélyi magyar színielőadások vagy képzőművészeti kiállítások, tudományos fórumokon való részvételek jelentenek legalább annyit az erdélyi magyarságnak, mint a Brüsszelbe elvitt borvíz vagy kürtöskalács, esetleg egy másfélperces hozzászólás a törökországi kurdok emberi jogairól.

KAT – ez a betűszava a Kulturális Autonómia Tanácsának. Amennyiben a politika már túlságosan kifárasztott vagy hátatfordítóan közömbössé tett, kattanjunk rá ezekre a tanulmányokra, és gondolkodjunk el fölöttük az egy-két netfórumos csipkelődésen túl is. Megéri.”

 

Hirdetés