Ukrajna: elválik?

Ha másképp nem rendezhető a helyzet, bármennyire is ódzkodnak egyes hatalmak vagy környező országok a határok módosításától, azt sem árt fontolóra venni, hogy Ukrajna kettéváljon, és mindkét fél a saját útját járva keresse a boldogulást.
Hirdetés

„Az már közismert tény, hogy gyakorlatilag két Ukrajnáról beszélhetünk: a Moszkva-barát keleti részről, és a részben a nyugati kultúrában szocializálódott, ma is a nyugati, EU-integrációt támogató nyugatiról. A gond csak az, hogy a nyugati ukránok oroszellenessége és ukrán hazafisága gyakran az ország területén szép számban élő kisebbségekkel – így a magyarokkal – szembeni intoleranciában nyilvánul meg.

Az ellenzéki szövetséghez tartozó Szabadság (Szvoboda) párt például fasisztoid, idegengyűlölő ideológiát vall, Kárpátalján egy időben rendszeresek voltak a magyarellenes provokációik. Nem sokkal toleránsabbak azonban a mérsékeltebb pártok sem.

A két Ukrajna most egymásnak feszül, a kormány és a pártok már alig bírják kordában tartani egyre elkeseredettebb, változást, jobb életet akaró híveiket. A konfliktus megoldása elsősorban az ukrajnai polgárok kezében van, de ahhoz mindenképpen hathatós segítséget kell nyújtania az Európai Uniónak, amely gazdasági és politikai befolyása alá szeretné vonni az országot, és Oroszországnak, amely azt szeretné, ha Ukrajnában az ő hegemóniája érvényesülne.”

 

Hirdetés