Március 15-én szembemegyünk a román vasgárdásokkal? Ismét feszült a hangulat Kolozsváron

Úgy érzem, a román szélsőségesek úgy érezték, marginalizálódtak, így aktivizálni kellett magukat.
Hirdetés

„Szólásszabadság van, megengedettek a felvonulások, tüntetések, megemlékezések. Utóbbi kategóriába tartozik a Noua Dreaptă felvonulása is, csakhogy legalább két kérdés vetőtik fel az ügy kapcsán. Az egyik: miért engednek teret a nyíltan vasgárdista szimbolisztikát használó szervezetnek, amely háborús bűnösök (például Ion Antonescu) számára több ízben szervezett rendezvényeket?

Vajon az időpontot és az útvonalat úgy választották ki a szervezők és úgy engedélyezte a városháza, hogy megzavarja a magyarságnak az 1848-as forradalom és szabadságharc alkalmából hagyományosan rendezett megmozdulását?

Úgy érzem, valamilyen szinten szándékos feszültségkeltésről van szó, mi több, az Új Jobboldal vasgárdista fiataljaira ráterelődik a figyelem, hazafias, nemzetmentő mezben tetszeleghetnek majd a többségi médiában.

A román szélsőségesek felvonulása 12 órakor indul a Széchenyi (Mihai Viteazul) térről, a Dózsa György (Ferdinand) úton érkezik a Főtérre, majd a Deák Ferenc (Eroilor) utcán jut a Bocskai (Avram Iancu) térre.

A magyarság március 15-i felvonulása a Protestáns Teológia Intézettől indul 11 órakor, s általában késik néhány percet, tehát megtörténhet, hogy a helyszínre menet néhány román gárdás beszól… A Szent Mihály templomban tartott ökumenikus istentisztelet 13 óra tájt ér véget, ekkor az Új Jobboldal radikálisai éppen a Főtéren lehetnek. S kitelik belőlük az ügyes időzítés.”

 

Hirdetés