Visszaütnek a hazug ígéretek

Nemrégiben egy gagauzzal beszélgetve tudhattam meg, hogy az első világégés utáni román uralom valóságos rémtörténet számukra. Nem másodrendű, hanem harmadosztályú polgárokká süllyesztették őket.
Hirdetés

„Aki tehette, menekült innen, nem csoda, hogy bennük maradt a félsz egy esetleges román–moldáv egyesülés miatt, olyannyira, hogy a napokbani népszavazás 98,9 százalékban vetette el a csatlakozást. S emiatt még ma is inkább szeretnének Oroszországhoz tartozni, mint az Európai Unióhoz.

Az erdélyi magyarság a megmondhatója: autonómiaügyben igazuk van a gagauzoknak. A mindenkori román hatalom a gyulafehérvári nyilatkozatot, a békeszerződés aláírása előtt tett ígéreteit úgy dobta félre, akár egy üres konzervdobozt. Sőt, már a világháború után néhány esztendővel kihozott első alkotmányban, a valóságnak ellentmondva beírták, hogy Románia nemzetállam. Egy firkányi nincs arról, hogy egyik-másik nemzetiség országalapító társnemzet lenne. Ez aztán azóta meggátol minden autonómiatörekvést.

Jól tudják a gagauzok, hogy Romániához csatlakozva megszüntetnék az önkormányzatukat. Annál is inkább, mert a készülő legfelsőbb törvényben is szerepel az említett cikkely. Sőt, bele akarják írni, hogy a nemzetiségeknek csak annyi jog jár, mint a többségieknek.”

Hirdetés