Ceaușescu tiszta

Hihetetlen! De igaz! Nicolae Ceașusescu elvtárs nem volt szekus kollaboráns!
Hirdetés

„A Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) újabb igazolást bocsátott ki, mely szerint Nicolae Ceauşescu nem volt a Szekuritáté alkalmazottja, sem kollaboránsa. Mindezt azok után, hogy a tanács átvizsgálta Románia Szocialista Köztársaság elnöke, a Román Kommunista Párt főtitkára és a Fegyveres Erők Főparancsnoka tevékenységére vonatkozó feljegyzéseket.

»Hiába lőttük le«, panaszkodott a CNSAS egyik tagja a vizsgálatot követően. »Sajnos nem találtunk semmiféle bizonyítékot arra nézve, hogy a Szekuritáté alkalmazottja vagy akár kollaboránsa lett volna, bármennyit is kutakodtunk az archívumokban«, nyilatkozta Florian Bichir, a CNSAS elnöke.

A verdikt miatt most főhet a feje a jogászoknak, akiknek magyarázatot kell adniuk arra a kérdésre, miért is végezték ki a volt államelnököt. Különösen, hogy a parlament által megszavazott új Büntető Törvénykönyv értelmében azokért a bűnökért, amelyekért Ceauşescut elítélték (népirtás, emberiesség elleni bűncselekmény, lopás), jóval enyhébb büntetés jár. Maximum három év börtön.”

Hirdetés