Belharcok

A hatalomvágy és az állami pénzforrásokhoz való hozzáférés már nemigen tűnik elegendőnek ahhoz, hogy az USL két fő pártja elviselje egymás társaságát.
Hirdetés

„Tulajdonképpen már nehéz kitalálni, mi is tartja egyben még a bukaresti kormánykoalíciót.

A hatalomvágy és az állami pénzforrásokhoz való hozzáférés ugyanis jelen állás szerint már nemigen tűnik elegendőnek ahhoz, hogy a Szociálliberális Unió (USL) két fő pártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elviselje egymás társaságát. A szociáldemokraták olyan lépéseket tettek az elmúlt időszakban, amelyekből úgy tűnik, nagyon készülnek arra, hogy a liberálisok nélkül kormányozzanak tovább.

(…)

Antonescu most pártja egyik legelismertebb politikusát, Klaus Johannist jelölte a belügyi tárca élére, emellett azonban miniszterelnök-helyettesi tisztséget is kér számára. Victor Ponta miniszterelnöknek viszont esze ágában sincs a PNL befolyását erősíteni, ezért inkább a törpepártnak számító konzervatívoknak is kormányfő-helyettesi tisztséget adna, csak hogy ne nőjön a liberálisok súlya.

Mindezek alapján egyértelműnek tűnik, hogy a PSD inkább a PNL ellen játszik, mint vele egy csapatban. Ennyire az elmúlt két év során sohasem volt még kétséges, hogy egyben marad-e 2016-ig az USL, mint most.”

 

Hirdetés