Victor Ponta „nagylelkűsége”

Gazdasági szakértők szerint, az egész nem több mint kampányfogás, porhintés, amivel – látszatra! – segítenének a lakosság egy vékony rétegén, a többség terhére.
Hirdetés

„Ahogyan közelednek a májusi európai parlamenti választások, úgy fognak szaporodni a populista intézkedések a kormány és a kormányzó pártszövetség részéről, hiszen az USL-nek is fontos, hogy a brüsszeli román mandátumok elsöprő részét megszerezze. Ezzel két legyet is ütnének egy csapásra: holdudvaruk éhes farkasainak egy részét jóllakatnák, s az Európai Parlamentben elég hasbeszélőjük lenne ahhoz, hogy minél jobb színben tüntessék fel a mostani kormányzatot. Mert ezek aztán adnak a látszatra, akkor is, ha önreklámozásuk tételei és adatai még köszönő viszonyban sincsenek a valósággal.

Itt van viszont Victor Ponta »nagy ajándéka« a bankoknak eladósodott polgárok terheinek enyhítésére, amivel biztosan lehetne növelni az USL (külön-külön az SZDP és az NLP) szavazótáborát, mert a kormányintézkedés valamilyen kegyelmi haladékot adna az adósoknak, pontosan körbejárva, a törlesztési kötelezettségeik felére való csökkentését. Két esztendőre. Ezzel önmagában senki nem járna jól, de a terv szerint a költségvetés átvállalná a kamatok átütemezéséből származó banki veszteségeket.

Gazdasági szakértők szerint, az egész nem több mint kampányfogás, porhintés, amivel – látszatra! – segítenének a lakosság egy vékony rétegén, a többség terhére. S ezt még úgy próbálják eladni, hogy ráfogják: gazdaságélénkítő hatása lesz, élénkíteni fogja a belső piacot. Aligha hinném, ahhoz más kellene, máshová kellene nyúlni. Például az általános áfacsökkentés eszközéhez, amelyről rengeteget beszéltek már, de soha nem tettek semmit.”

Hirdetés