Át kell törni a közöny falát az EU-ban

„Kedvezőbb feltételek teremtődnek az autonómia megvalósítására, amennyiben az Európai Unió elfogadja a FUEN kezdeményezését." Interjú.
Hirdetés

Amennyiben sikeres lesz, és az Unió elfogadja a FUEN kezdeményezését, ennek milyen konkrét hozadéka lesz az erdélyi magyarság számára? Mire lesz rákényszeríthető a román kormány a kisebbségi kérdés vonatkozásában?

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

Hirdetés

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Ezek a javaslatok, amelyeket megfogalmaztunk, arról szólnak, hogy egyrészt a kisebbségek őrizzék meg azokat a jogokat, amelyekkel rendelkeznek, tehát legyen jogbiztonság, és legyen lehetőség jogérvényesítésre, vagyis a közösségek kérései vonatkozásában legyen partner a központi kormányzat. Az Unióban soha nincsenek személyre, államra szabott megoldások, hanem van egy keret, amit meg lehet tölteni tartalommal. A kisebbségeknek arra van szükségük, hogy védelmet kapjanak az Uniótól, és keretet arra, hogy ezt megtöltsék jogaikkal. És nagyon fontos a jó gyakorlatok alkalmazása, ami működik az Unióban. Tehát ha működik egyfajta autonómia Finnországban, egy másik fajta autonómia Dél-Tirolban, akkor ezeket jó gyakorlatnak kell tekinteni, amit követendő példaként ajánljunk más tagállamoknak is. Ha ezt az EU mondja ki, ennek más hatása van, mint ha nekünk kellene meggyőznünk minderről a többséget.

Amennyiben az Unió elfogadja a FUEN kezdeményezését, akkor Romániában könnyebben megvalósítható lesz az autonómia?

Így van, kedvezőbb feltételek teremtődnek az autonómia megvalósítására, illetve a kisebbségi törvénynek sem kellene már elutasításba ütköznie, ami a szórványközösségeknek lenne fontos. Romániának szüksége van arra, hogy Brüsszelből elmondják neki azt, hogy neki ebben a kérdéskörben ezt a keretet kellene teljesíteni. Egy nemzeti kisebbség számára ezért fontos Brüsszel és az ottani jelenlét.”

 

Hirdetés