Minden jót, Mónika…

Érthető, hogy Monica ebben a környezetben joggal hihette azt, hogy semmi bántódása nem eshet, bármit megtehet, hiszen protektora az a Traian Băsescu, aki azidőtájt az ország első számú döntéshozója volt.
Hirdetés

„Azon sem csodálkozhatunk, ha a politikában járatlan Monica csöppet sem volt elővigyázatos és egy percig sem gondolt arra, hogy egyrészt a hatalmi erőviszonyok változnak, másrészt pedig a politikai szövetségek múlandók. Akkor – 2009-ben – még minden szépnek és felhőtlennek tetszett, úgy tűnt, hogy a miniszterség a magasrangú barátnő kegye. Az, hogy ezért bármilyen ellenszolgáltatást kér tőle majd valaki, fel sem vetődhetett benne.

Ilyen körülmények között történt, hogy Elena Băsescu függetlenként indult az Európai Parlamenti választásokon. Nincs rá bizonyíték, hogy kampányát a barátnő miniszterasszony a hozzá minden bizonnyal közelálló cégek extra profitjából fedezte volna, de tény, hogy Elena Basescu is részt vett az Ifjúság Napjának megünneplésén, amely ily módon kampányrendezvénnyé alakult át. Az is tény – s erről annakidején az egyik hírtelevízió is beszámolt – hogy Monica igaz barátnőként részt vett Elena Basescu kampányában, elkísérte őt egy vidéki TV csatorna stúdiójába, s szinte a jelölt titkárnőjeként viselkedett, vitte a táskáját, rendezte papírjait. A lelkes segítségnek meg is lett az eredménye, Elena Basescu EP képviselő lett.

Bizonyára örült neki Monica. De nem sokáig. A sajtóbotrányt követően ugyanis parlamenti vizsgálóbizottság foglalkozott az ügyével, majd nyomozás indult ellene. Traian Basescu számára ekkor már valószínűleg kényelmetlen lett volna e eltussolni az ügyet, a barátnő, Elena Basescu pedig már Brüsszelben forradalmasította román nyelv szabályait, nem ért rá foglalkozni pácban maradt barátnőjével. A következményt pedig épp az elmúlt napokban ismerhettük meg mindannyian: öt év börtön és 640.000 euró kártérítés.

Hogyan is mondta annakidején Pozsgay Imre, egykori magyar kulturális miniszter? Ja kérem, a hála az nem politikai karegória. Következik a fellebbviteli tárgyalás. Minden jót Mónika.”

Hirdetés