Nem azért vannak

A tragédia vélt okai, a mentés részletei, a hatóságok impotenciája sok vitát gerjesztettek, de túl sok meggyőző válasz nem született még. Egyet kivéve: még egy titkosszolgálatról derült ki, hogy teljesen felesleges fenntartani.
Hirdetés

„A vészhelyzetben nyújtott teljesítmény sokat elmond azokról az állami intézményekről, amelyekre az ilyen és hasonló esetekben szerep hárul. Ezek az intézmények tulajdonképpen csak egy dologhoz értenek vérprofi módon: a felelősség áthárításához. A botrány nyomán Victor Ponta kormányfő kirúgott néhány embert, mások önként távoztak, de attól a rendszer nem változik. A rendszer ugyanis arról szól, hogy a kulcsfontosságú tisztségeket pártállástól függően osztják ki, a hozzáértés helyett a szolgalelkűség az egyedüli szempont. Így hát hiába csapják el valamelyik vezérbohócot, ha a helyére egy pont olyan kaliberű alak kerül. Ugyanott leszünk, mint egy nappal korábban.

Magáért beszél, hogy a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) képtelen volt a helyzetmeghatározásra, ehelyett egy 200 négyzetkilométeres területen túráztatta a hegyekben a mentőcsapatokat. Nem is könnyű felsorolni, hogy hány intézmény vett részt az akcióban, amelyben versenyt futottak egymással, hogy elnyerjék a legtökéletlenebbnek járó címet. Két ember halála bizonyítja, hogy szoros volt a mezőny. Ahelyett, hogy az ilyen jellegű mentésekre kitalálnának egyetlenegy intézményt felruházva minden szükséges jogosítvánnyal és felszerelve minden technikai kütyüvel, azt láthattuk, hogy az egyik túlélő telefonos segítséghívása alapján a STS megadta az igen tág koordinátákat a katasztrófaelhárításnak, amely mentőt, hegyimentőt, tűzoltót indított összevissza.”

Hirdetés