A halasztás nem győzelem

Szusszanásnyi időt jelent csupán számunkra, hogy a Ponta-kormány idénre nem tervezi a régiósítást – legalábbis Klaus Johannis, a liberálisok első alelnöke ezt állítja. Korai volna azonban örömünnepet ülni, több okból kifolyólag is.
Hirdetés

„Leginkább azért, mert e hatalmas többséggel kormányzó szövetség célkitűzései és tervei napról napra változnak, ráadásul a két alakulat, a szocialisták és a liberálisok közötti viszony sem nevezhető stabilnak – semmiféle biztosíték nincs tehát arra, hogy egy esetleg sikeres alkotmánymódosítási népszavazás után ne tűznék ismét napirendre a közigazgatási átszervezés kérdését.

Persze, ez a lehető legrosszabb forgatókönyv: az államfőválasztást megelőző, várhatóan minden eddiginél mocskosabb kampány hevében ugyanis alighanem abban versenyeznének a szemben álló felek, hogy ki tudja a Székelyföldet „jobban” feldarabolni, inkább beolvasztani. És bár nem túl valószínű ez a változat, de számolnunk kell vele, nem ártana felkészülni a legrosszabbra is.

Annál is inkább, mert a pillanatnyilag legvalószínűbbnek látszó halasztás esetén sem nyernénk túl sokat, a közigazgatási átalakításról ugyanis nem tesz le egyik párt sem – egy év múlva tehát ugyanazzal a fenyegetéssel kell szembenéznünk”

Hirdetés