Szobor a kertben, zavar a fejekben

Gyáva, képmutató társaság lehet az, amelyik a minap mellszobrot avatott Hegyközpályiban szegény Horthy Istvánnak. Hiszen világos: valójában itt az apának, vitéz nagybányai Horthy Miklósnak szólt az árpádsávos tiszteletadás, meg az ő nevével fémjelzett korszaknak.
Hirdetés

Mi köze is lenne amúgy a kies Hegyközpályinak, ott a váradi dombokon túl, a kormányzóhelyetteshez, akinek e minőségében nem adatott ideje, hogy bármi maradandót alkosson. Gépészmérnökként, vasúti tervezőként, a legendás 424-es gőzmozdony egyik fejlesztőjeként nyilván érdemes emlékezni rá, bár Pályinak a hegyközi lankák között nincsen vasútállomása.

Nem, a tragikus sorsú fiatalember csupán egy újabb alkalom, egy apropó arra, hogy a határon inneni és túli szélsőjobb egy kicsit lobogjon. (Ha már úgyis lépten-nyomon avatják mifelénk a jobbikos irodákat.) S hogy miért éppen e bihari falu templomudvarán kellett ezt a mellszobrot leleplezni? Ennek is megvan a maga egyszerű magyarázata. A válaszhoz elég megtekinteni a hegyközpályi református lelkipásztor Facebook-oldalát, ahol nem kevés meglepődéssel olvashatjuk, hogy a tiszteletes úr munkahelye a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A templom meg a pártszékház, ugye? Vajon mit gondol erről a Királyhágómelléki Református Egyházkerület? S mit gondol arról az RMDSZ Bihar megyei szervezete, hogy egyik polgármesterük egy ilyen rendezvényen emelkedik szólásra. Ideje lenne már egy kicsit rendet tenni a fejekben.”

Hirdetés