Újabb 80 ezer lej büntetést kapott a Kolozs megyei tanács Patarét miatt

A környezetőrség rövid időn belül másodjára bírságolja meg a megyei önkormányzatot, mely továbbra sem képes megoldani a pataréti csurgalék ügyét.
Hirdetés

A környezetvédelmi őrség felügyelői november 10–13. között újabb helyszíni ellenőrzéseket végeztek a pataréti szeméttelepen és megállapították, a Kolozs megyei tanács semmilyen intézkedést nem tett annak érdekében, hogy megakadályozza a mérgező csurgalék felszínre, illetve a közeli patakba szivárgását. Csütörtöki közleményük szerint 80 ezer lejre büntették az önkormányzatot az intézkedés elmulasztásáért és újabb határidőt állítottak a probléma megoldására.

A felügyelők a nem EU-konform szemétlerakó felszámolása és a megyei integrált hulladékgazdálkodási projekt (SMID) gyakorlatba ültetése kapcsán azt ellenőrizték, hogy történt-e érdemi változás a legutóbbi büntetés óta. Ekkor ugyanis a megyei tanács október 12-i határidővel vállalta, hogy elkezdi megtisztítani a környéket.

A megyei tanács egy speciális víztisztító rendszert bérel havi 39 ezer euróért, ami fordított ozmózissal szűrné ki a szeméttelepről a közeli patakba folyó léből a mérgező anyagokat. A berendezést Németországból hoznák Romániába, de késik az üzembe helyezése, mivel egy hónap alatt sem sikerült a megyei önkormányzatnak megszereznie az érintett terültek tulajdonosaitól a felállításhoz szükséges beleegyezést. Időközben az illető céggel kötött szerződést felfüggesztették.

A környezetvédelmi őrség 2015 óta mintegy 20 alkalommal ellenőrizte a pataréti szeméttelepet, két év alatt összesen 150 ezer lej értékben állított ki bírságot.

Hirdetés