Iordache repül, de máris itt az új tervezet a Btk. módosítására

A még hivatalában levő igazságügy-miniszter szerint a törvénytervezet csupán azt szolgálja, hogy alkotmányossá tegyék a Btk.-t. Mint ahogy a sürgősségi rendeletek célja is ez volt.
Hirdetés

Már a hétfői nap folyamán nyilvános vitára bocsátja Florin Iordache igazságügy-miniszter azt a törvénytervezetet, amely a Büntető Törvénykönyv és a büntetőjogi perrendtartás módosítására szolgáló, vasárnap hatálytalanított sürgősségi kormányrendeletek helyét vennék át. Ezt ő maga jelentette be hétfőn reggel.

A miniszter leszögezte: vállalja a felelősséget az általa kidolgozott rendeletekért, mivel azok szerinte csak azt szolgálták, hogy összhangba hozzák a Btk.-t az alkotmánybíróság ítéleteivel, amelyekben több cikkelyt is alkotmányellenessé nyilvánítottak.

Annak kapcsán, hogy lemond-e a botrány miatt, közölte, az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítvány megvitatása után egyeztet Sorin Grindeanu kormányfővel a jövőjéről, ezt követően dönt.

A döntés ugyanakkor nem csupán az övé, Grindeanu pedig már vasárnap este közölte, hogy a rendeletekkel kapcsolatos rossz kommunikáció miatt a héten Iordache lemondását kéri, de hagy még néhány napot neki arra, hogy részt vegyen az állami költségvetés parlamenti vitájában.

Mint ismeretes, a sürgősségi rendeletek kedd esti elfogadása óta minden nap több százezren tüntettek az országban, mivel a demonstrálók szerint a hivatali visszaélés meghatározását fellazító, illetve büntetését csökkentő jogszabályok célja a korrupt politikusok védelme.

Hirdetés