Volt egy kis kavarodás a rahovai börtön leghíresebb lakójának szavazása körül

Elviekben a bíróság nem fosztotta meg szavazati jogától Liviu Dragneát, mégsem élhetett vele az elnökválasztás egyik fordulójában sem.

Hirdetés

Nem törődik bele Liviu Dragnea, hogy nem hagyták szavazni a börtönben: ügyvédje, Flavia Teodosiu révén büntető panaszt emelt a bukaresti bíróság 5. kerületének ügyészségén, illetve a 4. kerületi választási irodánál.

Az ügyvéd szerint védencét az egyik fordulóban sem engedték szavazni, mert nem szerepelt az adatbázisban. Valójában a bíróság nem tiltotta el attól, hogy éljen szavazati jogával, az ellene született jogerős ítélet csak a köztisztségviselés tilalmára vonatkozott.

A Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Igazgatósága (ANP) szerint a börtönökben annak alapján, ami az elítéltek dossziéjában áll, egy belső adatbázist vezetnek arról, hogy kik voksolhatnak. Az érintett személyeket értesítik ennek lehetőségéről, és urnát biztosítanak, amennyiben kérvényezik azt. A végső döntést viszont a börtönökhöz rendelt szavazókörzetek képviselői hozzák meg, akik ellenőrzik az informatikai rendszerükben, hogy az illető elítélt szavazhat-e. Ez utóbbival lehetett a gond Dragnea voksa kapcsán.

A május 27-e óta börtönben tartózkodó Liviu Dragnea nem nagyon tétlenkedik a rácsok mögött. Ha éppen nem az autószerelő műhelyben dolgozik – ahol állítólag példaértékű munkát végez –, akkor a PSD aktuális vezetősége ellen vívja a jogi háborúját, azt remélve, hogy egy manőverrel sikerül újratárgyaltatni az ügyét. Nemrég egy időnap előtti kimenőt is sikerült intézni magának, időnként pedig tanúként hallgatják ki valamelyik PSD-s korrupciós ügyben.

Hirdetés