Visszanyalt a fagyi: román MiG-ek fogtak el orosz bombázókat a Fekete-tenger fölött

Persze nem szó szerint, de szemmel tartották a NATO légterét megközelítő orosz gépeket.

Hirdetés

Jó kis hidegháborús hangnemű közleményt adott ki a NATO Szövetséges Légi Parancsnoksága: az észak-atlanti szövetség több vadászgépe orosz harci gépeket fogott el a Fekete-tenger fölött, a NATO légtere közelében.

Az eset még kedden történt.

Az ügy érdekessége, hogy a történelmi előzményekből fakadóan a részt vevő három ország – Románia, Bulgária és Törökország – közül kettő szovjet gyártmányú gépekkel vett részt az akcióban.

Románia konkrétan két MiG-21 Lancer vadászgéppel, amelyek kapcsán még csoda, hogy fel bírnak szállni. Bulgária már combosabb MiG-29-esekkel szállt be a buliba, míg a törökök amerikai F-16-osokkal nyomultak.

Orosz részről két Tu-22-es bombázó és az őket kísérő két Sz-27-es jött el a partira.

Az elfogást persze nem szó szerint kell érteni, senkinek se a Top Gun látványos légi csatái jussanak eszébe, ott még nem tartunk, és remélhetőleg nem is fogunk. Ilyenkor az történik, hogy az érintett országok légiereje riasztást kap: orosz gépek közelednek a NATO légtere felé.

Hirdetés

A felszálló vadászgépek feladata az, hogy megközelítsék az érkező gépeket, és jelezzék: észrevették őket. Majd leolvassák az azonosító számot, beazonosítják a géptípust, lefényképezik, és egy ideig kísérik őket.

Most is ez történt: először a román vadászgépek voltak az orosz repülők gardedámjai, majd tőlük a bolgárok vették át a kíséretet, végül pedig a törökök.

Az ilyesmi standard eljárásnak számít, az orosz fél persze nem szokott belépni a NATO légterébe, az ilyen repülésekkel ők is csak azt jelzik, hogy ott vannak a pályán, és számolni kell velük.

Hirdetés