Visszajár az 50 bani a PET-palackoknál, két új határátkelője lesz Romániának – hírmix csütörtökön

És remélhetőleg hamarosan elkezdik építeni Marosvásárhelyen a súlyos égési sérültek speciális kórházát.

Hirdetés

Ne gyűjtögessük feleslegesen a PET-palackokat előre, csak azért, mert visszajár értük az 50 bani

figyelmeztetett a Garancia-visszatérítési Rendszer (SGR), amely november 30-tól írja elő, hogy a 0,1 literestől 3 literesig terjedő, visszaváltható palackokat 50 banival drágábban forgalmazzák. Magyarán: decembertől minden, RetuRO pecséttel és felirattal ellátott műanyag flakon visszaváltható lesz a kihelyezett újrahasznosító központoknál, így az 50 banis ártöbblet visszatéríthető. A SGR arra is felhívta a figyelmet, hogy nincs értelme előre összegyűjteni a RetuRO feliratot nem tartalmazó üvegeket, fémdobozokat és flakonokat, mert csak azoknak a garanciáját lehet majd visszaváltani pénzre, amelyeken szerepel ez a felirat. A projekt kifutási ideje jó pár hónap – az áruházak és boltok 2024 július elsejéig forgalmazhatják a RetuRO felirat nélküli árut. A palackgyűjtési kampány tehát nonprofit: olyan, mintha a bevásárló kocsiba betett 50 banis érme visszaváltásáról lenne szó – tájékoztatott közleményében az SGR.

Határozatok határügyben

A schengeni telenovellával párhuzamosan, a lepényhal-alakú Románia orránál nagy határátkelések készülődnek: Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter kijelentette, hogy megbeszélést folytatott Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel és zajlanak az előkészületek két új román-magyar határátkelő megnyitásához. Az első határátkelő a szerb-magyar-román hármashatár közelében lévő Óbéb (Beba Veche) – Kübekháza között lesz, a második pedig a Temes megyei Csanád és a magyarországi Magyarcsanád között, utóbbi esetében egy Maros fölötti híd építése esedékes. Ahogy az lenni szokott, nyilvánvalóan nem holnap és nem holnapután fognak megnyílni ezek az átkelők, hanem legkésőbb 2025-ig fogunk várni.

Várjuk, hogy végre legyen új kórház az súlyos égési sérülések kezelésére

Az Egészségügyi Minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy a Világbank projektmenedzsmenti egységén keresztül lezárult a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórházban (SCJU) a súlyos égési sérülések központjának megépítésére kiírt pályázat. „Az új központ 7 emeletes lesz, beépített területe 24 577 négyzetméter, és a következő funkciókkal fog rendelkezni: égési sebészeti központ 5 ággyal a kritikus állapotú betegek számára, 10 ággyal a köztes terápiához, valamint mikrosebészeti és helyreállító műtétekhez, intenzív terápiás osztály 57 ággyal és 25 műtőszobával, két szinten elosztva” – áll az egészségügyi minisztérium sajtóközleményében. Remélhetőleg a szerződés megkötésére még ebben a hónapban sor kerül, azok után, hogy a 8 évvel ezelőtti bukaresti Colectiv-tűzesetet követően sem volt képes az Egészségügyi Minisztérium semmit előremozdítani annak érdekében, hogy a súlyos égési sérülteket megfelelő ellátásban részesítse vészhelyzet esetén, amint azt a crevediai gázpalack-robbanás több mint 50 áldozatának kezelési nehézségei is mutatják.

 

 

Hirdetés