Vissza a hétköznapok kínzó kérdéseihez: kik a Cîțu-kabinet legvagyonosabb tagjai?

Van köztük erdőtulajdonos, ékszerhalmozó, műgyűjtő, de olyan is, aki a régi autókat szereti. Ingatlanokból, bankszámlákból senki sem szenved hiányt.

Hirdetés

Nincs abban semmi meglepő, hogy egy hatalomra kerülő politikus vagyontárgyakkal is rendelkezik, demagógia lenne ezen manapság fennakadni. Feltételezhetően mindenki tisztességes munkával, megfontolt befektetésekkel, esetleg öröklés útján tett szert házakra, autókra, erdőkre, földterületekre, ékszerekre és művészeti alkotásokra.

A vagyonnyilatkozatok átböngészésére inkább azért van szükség, hogy tudjuk, hol tartanak most a vagyonhalmozással, és legyen viszonyítási alap, amikor ez a ciklus is véget ér. Persze, azt is feltételezzük, hogy az új kabinet minden tagja nyílt lapokkal játszik, nem rejtegeti külföldön vagyonát.

De lássunk néhány árulkodó részletet!

  • Florin Cîțu miniszterelnök közel 500 ezer lejt tart bankszámlákon, ennek egy kisebb részét 2020-ban fakitermeléssel szerezte, ugyanis testvérével együtt egy 75 hektáros erdőt örökölt Vâlcea megyében. Ezen kívül a kabinetvezető egy 130 négyzetméteres lakással is rendelkezik Bukarestben.
  • Dan Barna miniszterelnök-helyettes az egyik legvagyonosabb tagja a kormánynak: három lakása is van Nagyszebenben, és egy ezer négyzetméteres legelőt is örökölt. Több mint egymillió lejt és 55 ezer eurót befektetési alapokban tart. Anyagi körülményei lehetővé tették, hogy a helyhatósági választásokon kölcsönt biztosítson az USR helyi jelöltjeinek. Nem titok, hogy politikai szerepvállalása előtt egy európai uniós pályázatok lebonyolításával foglalkozó cég társtulajdonosa volt, az államfőjelölti kampánya idején megjelent tényfeltáró cikk alapján nem koronázta mindig fényes siker tevékenységét.
  • Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes sem panaszkodhat arra, hogy nem rendelkezik stabil anyagi háttérrel. Kolozsvár mellett egy 711 négyzetméteres, illetve egy 215 nm-es telekkel, és egy 119 nm-es lakóházzal rendelkezik. A sajtónak korábban azt mondta, hogy ezeket családi megtakarításokból vásárolta. Több kortárs művészeti alkotást is birtokol (mintegy hatezer euró értékben), felesége révén a családnak Hargita megyében is vannak ingatlanjai.
  • Virgil Popescu energiaügyi miniszter hat beépített telekkel, hét mezőgazdasági területtel, három erdővel és két lakóingatlannal rendelkezik Mehedinți megyében. Vagyonnyilatkozata szerint mindegyiket örökölte vagy a szüleitől kapta. Felesége egy 73 nm-es bukaresti lakás birtokosa. Több cégben is részvényes.
  • Bogdan Gheorghiu kulturális miniszter nemcsak ékszereket, órákat, hanem műtárgyakat is gyűjt – összesen 43 ezer euró értékben.
  • A kabinet egyetlen női tagja, Raluca Turcan 12 ezer euró értékű ékszereket birtokol.
  • Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter vagyonnyilatkozatának érdekessége, hogy jelentős összeg, 220 ezer lej szerepel a kinnlevőségek között.
  • Még egy érdekesség: Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter a régi autók iránt mutat érdeklődést, egy 1980-an Daciát és egy 1973-es Fiatot is birtokol.

A vagyonnyilatkozatok az ANI honlapján böngészhetőek.

Hirdetés