Az USR lett az új PSD? Elég súlyos vádak merültek fel az USR államfőjelöltjével szemben

Ha azt hittük, hogy a korrupcióellenesek makulátlan múlttal rendelkeznek, olvassuk el, mit derített ki Dan Barnáról a Rise Projekt.
Hirdetés

Alig kezdődött el hivatalosan az elnökválasztási kampány, máris előkerült egy sztori, mely levegőbe röpítheti a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) teljes kampányát, illetve eláshatja Dan Barna jelölt esélyeit. A Liviu Dragnea brazíliai ügyeit is felgöngyölítő Rise Projekt tényfeltáró portál alaposan dokumentált, szövevényes cikkében EU-s alapok eltérítésével és fogyatékkal élő személyek kihasználásával vádolja az USR vezetőjét, ami azért váratlan fordulat, mert

maga a pártot a korrupcióellenesség hívta életre, és személyesen Dan Barna is erre építette politikai karrierjét.

Még mielőtt belépett volna a politikába, Dan Barna az általa alapított Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare (DCG) céget igazgatta, volt osztálytársával, mindenkori üzletpartnerével, Dragoș Jaliuval közösen. 2007-től napjainkig (időközben Barna kiszállt a bizniszből) összesen húsz európai uniós pályázaton szerepeltek sikeresen, csakhogy több projekt befuccsolt vagy nem azok profitáltak belőle, akik elviekben a pályázat haszonélvezői lettek volna. Ez a kurdarcsorozat hat millió euróba került.

A Rise Projekt megállapítása szerint az elnökjelölt azzal kampányol, hogy hazahozza a külföldi román vendégmunkásokat, miközben karrierjét éppen az ellenkezőjére építette:

sokan külföldi munkára kényszerültek egy-egy „sikeres” pályázat lebonyolítása után.

Dan Barna a portál szerint éppen azoknak a bizalmával élt vissza, akik a leginkább rászorultak volna a támogatásra. Munkával, vállalkozások indításával kecsegtette a fogyatékkal élő vagy hátrányos helyzetű személyeket, de csak papíron jutottak hozzá az EU-s kohéziós alapokhoz, melyekből Dan Barna baráti köre, többek között nővére is hasznot húzott.

A pályázatok lebonyolításában több román közigazgatási szerv, felsőoktatási intézmény, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásáért felelős civil szervezet is érintett.

Hirdetés

A cikk megjelenése után Dan Barna azzal reagált:

„mintha Hagira haragudnánk azért, mert nem rúgott gólt minden alkalommal”.

Állítása szerint nincs rejtegetni valója, mindegyik projektje az európai, illetve a romániai illetékesek felülvizsgálatával zajlott le. Az USR elnökjelöltje szerint a Rise Pojekt azokat a részleteket szakította ki a kontextusból, és nagyította fel, melyek alátámasztják az újságírók feltételezéseit. Csak az elégedetleneket szólaltatták meg, miközben figyelmen kívül hagyták a projektek tényleges haszonélvezőit.

 

Hirdetés