Vesztegzár alá vontak egy települést. Mire a település beperelte a hatóságot!

És félmillió euró kártérítést kér. Továbbá azt, hogy a hatóság kérjen bocsánatot a lakosoktól!

Hirdetés

Beszámoltunk róla: a kedden hatályba lépett karanténtörvény értelmében a hatóságok vesztegzár alá kezdték vonni azokat a településeket, ahol ezer főre vetítve három fertőzött polgár él.

Így járt többek között a Prahova megyei Gornet község is, ahol 2300 lakos él, akik között 15 fertőzöttet azonosítottak július 8. és 20. között. A rendelet meg is született: a Prahova megyei sürgősségi bizottság szerdán eldöntötte, a központi hatóság jóváhagyta, a községet 14 napra vesztegzár alá vonták.

Mire a község polgármesteri hivatala felkért egy ügyvédet és jól beperelte a sürgősségi helyzetekért felelős hatóságot, Raed Arafat államtitkárral az élen. A bukaresti fellebviteli bírósághoz benyújtott keresetben kerek 500 000 euró kártérítést kérnek, no meg azt, hogy a hatóság kérjen bocsánatot tőlük a bánásmódért.

A község képviselői azt állítják, igaz ugyan, hogy az említett időszakban 15 fertőzéses esetet azonosítottak, de nyolc esetben a megismételt teszt negatívnak bizonyult. Maradt, ugye, hét eset, és ha arra gondolunk, hogy 1000 lakosonként három eset a határ, akkor ez a hét valóban határeset. Ha minden igaz, amit állítanak, akkor az is elképzelhető, hogy a peres eljárás nem feltétlenül eleve vesztes ügy.

Persze, eltöprenghetünk azon is, hogy mi lesz a vesztegzárral, mire lejár a per? Ha a szokásos ritmusban zajlik, akkor akár száz vesztegzárnyi idő is eltelhet az ítélet meghozataláig.

Hirdetés