És már meg is van a második vesztegzár alá vont település

Nem kellett sokáig várni. És felkészül még egytucatnyi.

Hirdetés

Ha már kedden hatályba lépett a karanténtörvény, a hatóságok nem cicóznak, és alkalmazzák is: szerdán este már a második települést vonták vesztegzár alá a koronavírus terjedése miatt, miután aznap délután már megvolt a premier.

Ez a falu is a Kárpátokon túl található: a Prahova megyei Gornetról van szó, ahol július 8. és 20. között 15 fertőzöttet találtak.

Mint ismeretes, egy település – illetve azon belül egy utca vagy lakónegyed – akkor kerülhet vesztegzár alá, ha a fertőzöttek aránya eléri a hármat ezer főre vetítve.

Amúgy további települések is készülhetnek: Argeș megyében tizenkét település esetében mérlegeli a megyei katasztrófavédelmi hatóság a karantén elrendelését. Az érintett települések között ott van a megyeszékhely, Piteşti, valamint a Dacia-gyárról ismert Mioveni városa is.

Hirdetés

A hatóságok egyelőre megfigyelés alatt tartják a településeket, és az addigi fejlemények alapján hétfőn döntik el, hogy elrendelik a karantént vagy sem.

A vesztegzár azért sanszos, mert az egyik legfertőzöttebb megyéről van szó: a szerdai adatok szerint 24 óra alatt 89 új fertőzöttet találtak, az összes fertőzött száma pedig eléri a 2265-öt.

Hirdetés