Illusztráció / Fotó forrása: a KMN Facebook-oldala

Végre körvonalazódik, miként tarthatóak meg a fesztiválok a jövőben

A nyár beköszöntéig szeretnék letisztázni a szabadtéri rendezvények lebonyolításának szabályait.

Hirdetés

Bár még nincs kőbe vésve, úgy tűnik, oltási igazolásra, negatív koronavírus-tesztre vagy a fertőzésen már átesett személyek esetében immunitást igazoló okmányra lesz szükség ahhoz, hogy a jövőbe részt vehessünk nagyobb szabadtéri rendezvényeken. Lehetővé tennék a helyszíni tesztelést is.

Biztató, hogy Bogdan Gheorghiu kulturális miniszter szeretné, ha a jó idő beköszöntéig meghatároznák az új szabályokat, ennek érdekében pedig már tárgyalásokat folytat a eseményszervezőkkel és az Országos Közegészségügyi Intézet járványszakértőivel. A fesztiválipar és a kulturális élményekre kiéhezett közönség egyaránt örülhet a hírnek, hiszen ez azt jelenti, hogy már idén nyáron beindulhat az élet, még ha nem is a megszokott formájában.

Európa más országaiban is készülnek a fesztiválszezonra, Nagy-Britanniában júniusra, Hollandiában júliusra tervezik az első nagyobb eseményeket. Az Európai Bizottság hamarosan ismerteti az EU-s digitális vakcinaútlevéllel kapcsolatos javaslatait, ennek függvényében dönt Románia is a továbbiakról.

A kulturális minisztérium azon az állásponton van, hogy nincs szükség létszámkorlátozásra, amennyiben a résztvevők rendelkeznek oltási papírral, negatív teszttel vagy immunitást igazoló okmánnyal. A jelenlegi elképzelés ötszázra szűkíti a résztvevők körét mind a szabadtéri, mind a beltéri rendezvények esetében, de Bogdan Gheorghiu azt ígérte, hogy az oltási kampány előrehaladtával indítványozni fogja a létszámkorlátozás eltörlését.

Hirdetés