Fotó: Balaes Leopold/Google Maps

Végre egy ilyen hír is: el kell bontani egy építkezést egy természetvédelmi területen

A tengerpart egyik utolsó szűz területén akartak turisztikai luxusközpontot építeni. De nem fognak.

Hirdetés

Románia fekete-tengeri partvidéke a Duna-deltától délre, a bolgár határig szinte teljesen egybefüggő turisztikai övezet, egymást érik a nyaralóvárosok és üdülőközpontok. A turisztikai ágazat szereplői pedig mindent megtesznek, hogy hogy a nyári hónapokra odacsábítsák a tengerparti nyaralásra vágyó romániai és külföldi turistákat. Emiatt a tengerparton gombaként nőnek ki a földből az újabb és újabb nyaralóközpontok, épületek. Aminek persze sok esetben az a következménye, hogy a pusztán gazdasági érdekeket szem előtt tartó ingatlanfejlesztők összehangolatlanul, a szabályozásokat gyakran kijátszva próbálnak minél több kiadható épületet, szállodát, éttermet és egyéb létesítményt felhúzni, lehetőleg minél közelebb a tengerhez.

A Konstancától mintegy húsz kilométerre északra fekvő Corbu tengerpartján eddig sikerült a viszonylag háborítatlan természeti állapotokat megőrizni, ezért is lett népszerű azok körében, akik a nyaralóvárosokban uralkodó zsúfolt, zajos bazári környezet helyett inkább a homokos, füves, bokros, csendesebb tengerpartot választanák.

Csak hát persze ide is betört az ingatlanláz,

egy fejlesztő pedig épp ebbe a háborítatlan természeti környezetbe kívánt egy 30 hektáros, 24 épületből, étteremből, medencékből, utakból és parkolóból álló luxusnyaraló-komplexumot felhúzni. Meg is szerezte az építkezési engedélyt, de mivel a térség részben a Duna-delta rezervátumhoz tartozik, egy sor szigorú feltétellel. A kikötések között szerepel az is, hogy az építmények alapját csak fémből és fából lehet elkészíteni.

Mivel a projekt kapcsán többen is feljelentést tettek – többek között Bogdan Bola Konstanca megyei PNL-képviselő –, a hatóságok ellenőrizték az ügyet és még február elején

elrendelték az építkezés leállítását.

Hirdetés

A fejlesztő Logis Proiect kft. folytatta a tevékenységet, ezért csütörtökön újabb helyszín ellenőrzést tartottak és megállapították, hogy az építmények nem szabályosak: vasbetonból építették az alapokat, ami illegális.

Ezért a beruházó kapott egy 50 ezer lejes pénzbírságot, a hatóságok pedig elrendelték az épülő komplexum teljes elbontását és a helyszín visszaállítását eredeti állapotába. A corbui tengerpartszakasz tehát továbbra is megmarad természet adta állapotában, persze kérdés, hogy meddig.

Hirdetés