Fotó forrása: Mediafax

Vége az ingyen cirkusznak? Az AUR akaratlanul elérte, hogy szigorú házszabályzatot vezessenek be a képviselőházban

A rendbontó honatyák elveszíthetik tiszteletdíjuk felét, szolgálati autójukat, de a felszólalásukat is korlátoznák.

Hirdetés

Megleckéztetnék a parlamentben cirkuszoló honatyákat: a kormánypártok képviselői – a nemzeti kisebbségi frakció támogatásával – úgy módosítanák a képviselőház szabályzatát, hogy ezek megszegése súlyos büntetéseket vonjon maga után.

A módosításokra azért van szükség, mert az utóbbi időben, különösen az AUR színre lépése óta a képviselőházban rendszeressé váltak a balhék. A pohár akkor telt be, amikor hétfő délután a képviselőház plénuma előtt George Simion letámadta Virgil Popescu energiaügyi minisztert – azóta a legfőbb ügyészség eljárást indított ellene.

Az agresszív, káromkodó, ordibáló, az ülés rendjét banerrekkel megzavaró honatyák akár fél évig is búcsút inthetnek tiszteletdíjuk felének, három hónapon át legfeljebb 10 másodpercig kaphatnak szót, elveszíthetik speciális státuszukat, személyzetüket, és szolgálati autójukat is.

A képviselők engedély nélkül nem közvetíthetik élőben sem a parlamenti, sem a bizottsági üléseket (a közvetítést a képviselőház hivatalból biztosítja), ellenkező esetben kitessékelik őket a gyűlésteremből, mindemellett büntetésekre is számíthatnak.

Mondjuk, a büntetések eddig sem állították meg őket abban, hogy ingyen cirkusszá silányítsák a köz szolgálatát és a parlamenti munkát.

Hirdetés