Meggyűlhet Simion baja, már a legfőbb ügyészség is vizsgálódik a parlamentben okozott botrány miatt

Eközben a szenátus elnöke úgy véli, akiknek a rend fenntartása lett volna a feladatuk, nem tették a dolgukat.

Hirdetés

FRISSITVE – A legfőbb ügyészség kedden hivatalosan is bejelentette, hogy a sajtóban megjelent beszámolók alapján hivatalból büntetőeljárást indított George Simion ellen közhivatalt betöltő személy elleni erőszak és garázdaság gyanúja miatt.

Könnyen előfordulhat, hogy nem ússza meg egyszerű pénzbírsággal George Simion, a Románok Egységéért Szövetség (AUR) társelnöke, hogy hétfőn délután a parlamentben nekirohant a szónoki pulpituson álló Virgil Popescu energiaügyi miniszternek, majd miután tolvajnak titulálta, a karját és hátulról a nyakát is megragadta.

A legfőbb ügyészség jelezte: hivatalból vizsgálatot indított az ügyben. Az ügyészek az ülésen készült felvételek alapján

azt vizsgálják, bűncselekménynek minősül-e Simion tette.

Ha fizikai agressziónak minősül, akkor hivatalos személy elleni erőszak miatt indulhat büntetőeljárás.

Eközben Florin Cîțu, a szenátus elnöke – aki egyben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökeként Virgil Popescu „főnöke” is – arról beszélt, hogy szigorítani kell a házszabályt az ilyen incidensek megakadályozása, illetve szankcionálása érdekében, ezért a házbizottságban javaslatot is tesz a szigorításokra.

Egyben bírálta a parlament háznagyait, akiket a képviselők közül választanak, és az a feladatuk, hogy fenntartsák a rendet az üléseken.

Hirdetés

Most azonban a szenátus elnöke szerint

nem tették a dolgukat, hiszen ki kellett volna vezetniük Simiont az ülésteremből.

Az ügyet Nicolae Ciucă miniszterelnök sem hagyta szó nélkül. Szerinte amit Simion tette, az gyalázatos, példátlan mélységbe süllyeszti a politikai párbeszéd színvonalát, és túllépi a politikai vélemény szabad kifejezésének határait.

Simion amúgy azt mondja: igaz, hogy bizonyos értelemben helytelenül cselekedett, de mivel tolvajnak tartja a minisztert, nem kér bocsánatot.

Hirdetés