Védelmi minisztérium: hiába állítja az orosz sajtó, nem az ukrán haderő lőtte le a lezuhant román vadászgépet és helikoptert

Az orosz propaganda ráakaszkodott a tragédiára.

Hirdetés

Nem elég a román védelmi illetékesek számára, hogy március 2-án a légierő egyszerre két gépét – egy MiG-21 Lancer vadászgépet és egy IAR 330-Puma helikoptert – is elveszítette, most még az ennek kapcsán napvilágot látott félretájékoztatással is viaskodnia kell.

A védelmi tárca annak nyomán tartotta fontosnak megszólalni, hogy egyes orosz sajtóinformációk szerint nem baleset történt, hanem ukrán S-300-as föld-levegő rakétákkal lőtték ki őket.

A minisztérium szerint az információ teljes mértékben hamis, csak az orosz online sajtóból származó dezinformáció, amelynek semmi köze a valósághoz.

A tárca közölte, az eddigi vizsgálatok alapján semmi sem utal arra, hogy a két gép rakétatámadás miatt zuhant volna le.

Mint megírtuk, a vadászgép március másodikán este légi járőrözési feladtok ellátására szállt fel a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszpontról, de nem sokkal később eltűnt a radarképernyőkről.

Hirdetés

Nem sokkal később a keresésére küldött katonai helikopter is lezuhant. Mind a vadászgép pilótája, mind a helikopter fedélzetén tartózkodó hét katona meghalt.

A vizsgálat eddigi eredményei szerint a vadászgép műszaki hiba, a helikopter pedig a zord időjárás – hó és havas eső hullott, és erős szél fújt – miatt zuhanhatott le, miután a forgószárnyaira jég rakódott.

Hirdetés