Védelmi minisztérium: bármit is látott a Facebookon, nem igaz, hogy a napokban katonai konvojok haladtak át az országon

Az ukrajnai válság kapcsán terjednek az álhírek.

Hirdetés

Nem kellett sokáig várni, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti, az egész térségben aggodalmat keltő, és a NATO, illetve az Egyesült Államok által is árgus szemekkel követett konfliktus kapcsán elkezdjenek napvilágot látni az álhírek a közösségi oldalakon.

Az elmúlt napokban a közösségi médiában több olyan videó is terjedt, amelyeken a megosztóik szerint az látható, hogy az elmúlt napokban romániai vagy külföldi katonai konvojok haladtak át Románián.

Mindezt az ukrajnai válsághoz kapcsolják, mondván: a csapatmozgások máris részét képezik annak a NATO-stratégiának, hogy az orosz fenyegetés miatt megerősítsék a keleti határt.

A bukaresti védelmi minisztérium azonban kedden mindenkit figyelmeztetett: álhírekről van szó.

A közösségi médiában terjedő videók ugyanis nem mostanában készültek, hanem legalább öt-hat hónappal ezelőtt, és amatőr videók mellett a hadsereg hivatalos felvételei is láthatók közöttük.

A minisztérium felhívja a figyelmet, hogy a pánikkeltés szándékával feltöltött videók jó része kapcsán egyértelműen látható, hogy nem most, hanem nyáron készültek, ha pedig téliek, akkor azok legalább egy évesek.

A legfrissebb videó valóban idén készült: január 22-én, de azon az látható, hogy Bulgáriában vásárolt, szétszerelt második világháborús harckocsikat szállítanak, amelyeket egy cseh cég vásárolt meg, és valóban áthaladtak Románián – csak éppen nyugati irányba.

A védelmi tárca egy kis klipet is készített, amelyen az ominózus videók láthatók, és amelyen mindegyik fölött feltüntették, hogy pontosan mikor és milyen alkalomból készült.

Hirdetés

A minisztérium szerint a videókat, amelyeket előre be nem jelentett csapatmozgásokról készült felvételekként osztottak meg a közösségi oldalakon,

feltöltőik egyértelműen pánikkeltési szándékkal tették közzé.

Ezért mindenkit emlékeztetnek: az a legjobb, ha csakis hivatalos forrásokból tájékozódik, mielőtt bedőlne az álhíreknek, vagy maga is terjeszteni kezdené őket.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy nem is lesznek csapatmozgások: a Pentagon – vagyis az amerikai védelmi minisztérium – közlése szerint Joe Biden elnök utasítására 8500 katonát helyeztek készenlétbe, hogy szükség esetén a NATO kelet-európai tagállamaiba vezényeljék őket az oroszok elrettentésére.

 

Hirdetés