Illusztráció. Fotó: MTI/Kiss Gábor

Van, ahol meghosszabbították a vesztegzárat, máshol a feloldásra készülnek

A fertőzési rátán múlik, hogy melyik településen milyen korlátozások vannak.

Hirdetés

Nagyszeben, Nagydisznód, Nagytalmács és Sellenberk is azon települések közé tartozik, ahol hétfőn újabb héttel meghosszabbították a vesztegzárat. A Szeben megyei vészhelyzeti bizottság vasárnap az elmúlt két hét lakosságarányos fertőzési rátája alapján döntött, hogy melyik településen maradjanak életben a korlátozó intézkedések. Nagyszebenben például továbbra is magas, 11,22 ezrelékes a mindent eldöntő mutató, szinte pontosan ugyanannyi, mint Sellenberk esetében (11,23).

Valamivel jobb a helyzet Nagytalmácson (10,33) és Nagydisznódon (7,75), de nem annyira, hogy feloldják a vesztegzárat. Szeben megyében ugyanakkor újabb település gyarapítja a karantén alá vont települések listáját: Mârşán hétfőn hajnali öt órától rendelték el a korlátozásokat két hétre, miután az ezer főre számított fertőzési ráta elérte a 9,49-et.

Fehér megyében viszont a karantén feloldására készülnek több településen is, Gyulafehérvár mellett Balázsfalván, Szászsebesen, Kudzsiron, Abrudbányán és Maroscsügeden várják a jó hírt, miszerint vége a vesztegzárnak. Szinte mindegyik településen csökkent a fertőzöttek száma, Gyulafehérváron például 10,07 ezrelékről 8,10 ezrelékre. Egyetlen kivétel Maroscsüged, ahol 6,72-ről 10,41-re ugrott a ráta. A Fehér megyei közegészségügyi igazgatóság elemezte az ezen települések esetében fennálló járványügyi kockázatokat, és úgy ítélte meg, hogy nincs szükség a vesztegzár további fenntartására, de a végső döntés a Fehér megyei vészhelyzeti bizottság hozza meg.

A Temes megyei Újbesenyőn (Dudeștii Noi) is feloldják a vesztegzárat, mely rendkívül eredményesnek bizonyult: két hét alatt 10,92-ről 3,31-re csökkent a fertőzési ráta. A település november 5-én zárt be, az akkori számítások szerint ezer lakosból átlagosan 7,98 fertőződött meg.

Hirdetés