Vajon mi hiányzott még a kisebbségek kánaánjából? Tanasă adja a választ

Rábukkant, mi az, ami jár a magyar és a roma kisebbségnek, és eddig nem járt a székelyföldi románoknak: egy albizottság a kisebbségügyi bizottságban.

Hirdetés

Ha nem tudtuk volna, hogy mi hiányzik a román képviselőház kisebbségügyi bizottságából, akkor Dan Tanasă jóvoltából most már ezt is tudjuk: egy albizottság a székelyföldi románok érdekeinek képviseletére. Az AUR képviselője kedden hívta fel képviselőtársai figyelmét a páratlan helyzetre, miszerint a testületben mindenféle kisebbségnek van már albizottsága, kivéve a Hargita, Kovászna és Maros megyei románoknak.

Szóvá tette, hogy az emberi jogi és kisebbségi bizottságban a magyar és a roma ügyekért felelős albizottságok mellett, az USR kérésére a civil társadalommal kapcsolatos csoport is létezik. Mindez nagyon jó, de ne feledkezzünk meg a három megyében élő románok problémáiról sem, kérte Tanasă, egyben felszólítva a pártok képviselőit, hogy támogassák az albizottság létrehozásának ötletét.

A magyarellenes nézeteiről ismert blogger 2020-ban, a hasonló elveket valló AUR színeiben nyert képviselői mandátumot. Zászlajára a kisebbségben élő székelyföldi románok jogainak védelmét tűzte ki (erre hivatkozva már megpróbált bekerülni az Országos Diszkriminációellenes Tanácsba is), a harcos jogvédelem címszó alatt azonban rendszeresen a magyarok ellen uszít, ellehetetlenítve a székelyföldi magyar anyanyelv- és jelképhasználatot.

Mit kívánhatnánk egyebet, mint azt, hogy a székelyföldi románok kérdéseivel foglalkozó albizottság legyen ugyanolyan sikeres, mint az összes többi ilyen testület.

Hirdetés