Sírjunk? Röhögjünk? Inkább sírva röhögjünk: Dan Tanasă a diszkriminációellenes tanács tagja akar lenni

Végül is joga van hozzá.

Hirdetés

A megfelelő embert a megfelelő helyre – gondolhatta Dan Tanasă megélhetési magyargyűlölő, aki az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) tagja akar lenni.

Tudják, ez az a testület, amelynek a feladata az, hogy a romániai közéletben lehetőleg ne legyenek soviniszta, kirekesztő, kisebbségellenes megnyilvánulások. Vagy ha már vannak, akkor szankcionálják őket.

Na már most Dan Tanasă Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) nevű elnökeként a legfőbb feladatának azt tartja (vagy azt tűzték ki számára), hogy minden eszközzel – a leginkább a román bíróságokon – küzdjön a magyar anyanyelv- és jelképhasználat ellen.

Ezen tevékenysége néha sikeres, néha nem, de most jeles támogatókat kapott arra, hogy bekerüljön a diszkriminációellenes tanácsba: a szintén szélsőségesen magyarellenes Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma (FCRCHM) állt mellé.

Olyannyira, hogy csütörtökön nyílt levélben fordult a parlamenthez, amelyben arra kérik, hogy támogassák a magyargyűlölő kinevezését a testületbe.

Ennek érdekében olyan aktivistaként mutatta be, aki jelentős tapasztalatra tett szert a kisebbségben élő székelyföldi románok jogainak védelmében.

A 44 székelyföldi román szervezet nevében megszólaló fórum úgy vélte: Tanasă „a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok jogaiért harcolt és harcol, a törvényesség mellett és a magyar etnikai alakulatok által uralt önkormányzatok visszaélései ellen lépett fel, számtalan pert nyervén a három megye helyi hatóságai ellen”.

Hirdetés

A szervezet szerint a 2014 júniusában megalapított Méltóságért Európában Polgári Egyesületet (ADEC) „a demokratikus társadalmak értékeiért” harcol, és „aktívan beavatkozott azon román állampolgárok emberi méltóságának és emberi jogainak a védelmében, akik Románián belül vannak nehéz helyzetben, vagy akiknek az identitása került veszélybe”.

Tanasă 25 másik jelölttel együtt pályázik a diszkriminációellenes tanács kilenc tagú vezető testületében megüresedő hét hely egyikére. A jelölteket jövő hétfőn hallgatja meg a parlament jogi, valamint emberi jogi és esélyegyenlőségi bizottsága, majd a parlament kedden választja meg az igazgatótanács új tagjait. Az így megalakuló új testület saját soraiból választja meg a CNCD új elnökét.

A főállású magyargyűlölő azonban nem igazán bízik abban, hogy meghekkelheti a testületet. Egy bejegyzésében ugyan jelezte, hogy ismét megpályázta a tisztséget, de siránkozott is egy adagot, mivel hogy „párttagság nélkül mit sem ér a diszkrimináció leküzdéséért végzett 12 évi munkája”.

Hát a szívünk szakad meg érte.

Hirdetés