Fotó forrása: Facebook / Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

Unja már az esőt? Akkor van egy rossz hírünk: az esernyő továbbra is fontos kellék marad

Csak júniusban 400 figyelmeztetést bocsátottak ki a meteorológusok, ebből 52 vörös szintű volt. És még nincs vége a hónapnak.

Hirdetés

Meg kell állapítanunk, hogy nincs szerencsénk az időjárással: miután végignéztük a ház ablakból, hogy milyen szép – kirándulásra és strandolásra kiválóan alkalmas – tavaszunk van, de a járvány miatt kénytelenek voltunk a minimálisra csökkenteni a szabadban töltött órák számát, most, hogy már a strandok is megnyíltak, gyakorlatilag egyfolytában esik az eső.

Júniusban mindeddig 400 figyelmeztetést bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, ebből 52 vörös riasztas volt. Jelenleg szerda reggel 10 óráig viharra figyelmeztető sárga kód van érvényben. Főleg hétfőn felhőszakadás, viharos szél, dörgés és villámlás várható Erdélyben, a Partiumban, a Bánságban és Bukovinában, esetenként jégeső is előfordulhat.

Nagy mennyiségű égi áldás fog rövid időn belül a nyakunkba zúdulni, a csapadék meghaladhatja a 40 litert négyzetméterenként. Tavaly júniusban összesen 52 ultrarövidtávú (nowcasting) vörös riasztást adtak ki, ezt máris meghaladtuk, pedig még hátra van másfél hét a hónapból.

Nemcsak a riasztások száma, hanem a csapadékmennyiség szempontjából is rekordot döntött a június. Ialomița megye székhelyén, Slobozián például három nap alatt 185 liter eső esett négyzetméterenként, ami megegyezik a szeptember és a május közötti kilenc hónap (!) csapadékmennyiségével.

Kedden és szerdán is lesznek viharok, a hét második felétől azonban a légköri instabilitás csökkeni fog. Nyári zápor azonban az időjósok szerint még csütörtökön is várható.

Ha sok az eső, akkor áradnak a folyók: jelenleg is vörös árvízriasztás van Neamț megyében, de Botoșani megyében is baj lehet. A Prut már 40 centiméterrel átlépte a veszélyességi határt Oroftiana településnél. Eddig 25, tanyán élő személyt telepítettek ki, ugyanakkor biztonságos helyre vittek 1 300 juhot, öt lovat és 13 szarvasmarhát.

Hirdetés

A sürgősségi ügyek országos felügyelősége szerint 22 megyében összesen 46 telelepülést veszélyeztet az árvíz. A legnagyobb baj Bihar, Neamț, Szucsáva és Vaslui megyékben lehet. Jó hír viszont, hogy Temes és Krassó-Szörény megyékben javult a helyzet, így a biztonsági okokból kitelepített 84 személy visszatérhet otthonába. Jelenleg Lugoson vannak készültségbe a katasztrófavédelem egységei.

A hétfő reggeli adatok alapján a közúti közlekedés a következő helyeken irányították át: DN1R (Kolozs megye), DJ 182C (Máramaros megye), DJ 668A (Hunyad megye). Áll a forgalom a DN 15B országúton (Neamț megye), a DJ 706A és a DJ 706 B Hunyad megyei utakon, valamint a DJ 159 számú Vaslui megyei úton.

A tűzoltók jelenleg három megyében – Bihar, Neamț, Szucsáva – végeznek kármentést.

Hirdetés