Ugye ön szerint is röhejes lenne egy tízlejes összegű tanulmányi ösztöndíj? Na, egy partiumi településen még ennyit sem kapnak a diákok

Azért ez már vérlázító.

Hirdetés

Hihetetlen adatot tett közzé az Országos Diáktanács, amely a közoktatásban tanuló diákok érdekvédelmi szervezete: van olyan település az országban, ahol az iskolai ösztöndíj összege nem éri el a havi tíz lejt.

A diáktanács most dörgedelmes hangnemű közleményben fordult a kormányhoz, amelyben azt követeli a kabinettől, hogy fogadjon el határozatot, amelyben szabályozza országos szinten az ösztöndíjak minimális összegét, és természetesen azt, hogy a 2020-as költségvetésben különítse el az összeget ennek finanszírozására, hiszen enélkül az egész határozat annyit sem érne, mint a papír, amelyre nyomtatták.

A diáktanács ki is dolgozott egy erre vonatkozó tervezetet, ám idén ősszel a kormány egy rendeletében továbbra is a helyi önkormányzatokra bízta a tanulóknak biztosított ösztöndíj összegének meghatározását.

Hirdetés

Ez pedig olyan, hihetetlen és lehetetlen helyzeteket teremt, mint az Arad megyei Nagypélen tapasztalt eset: itt havi nyolc (igen, NYOLC!) lejt szánnak ösztöndíjra egy diák számára.

Ebből pedig még egy jobb szendvicset sem lehet vásárolni, nemhogy bármiben is segítsen a tanulmányokban.

Pláne nem várható el, hogy jobb teljesítményre ösztönözzön.

Hirdetés