Úgy tűnik, Romániában még nincs jelen az omikron

Tizenkilenc város Covid-kórházában gyűjtöttek be mintákat a genetikai vizsgálathoz. Egyikben sem mutatták ki az új afrikai variánst.

Hirdetés

A román nemzeti ünnep napja sem telhet el járványjelentés nélkül, bár az esetszámoknál most érdekesebb információ, hogy a jelek szerint Romániában egyelőre nincs jelen az omikron vírusvariáns, amely miatt Európa-szerte aggódnak a hatóságok. Az EU 11 tagállamában regisztráltak fertőzötteket, összesen 44-et. A szakértők számolnak a lehetőséggel, hogy ennél sokkal többen fertőződhettek már meg, a folyamatban lévő esetvizsgálatok eredményeiből derül majd ki, hogy mennyire terjedt el.

A román állami laboratóriumokban továbbra sincs elegendő kapacitás és erőforrás felpörgetni az országban jelen lévő vírusvariánsok nyomon követését, szerencsére a magánlaboratóriumok kiveszik ebből a részüket. Így derült ki az is, hogy az omikron még nem kimutatható az országban. A Medlife az ország 19 városának Covid-kórházában, véletlenszerűen gyűjtött mintákat (összesen 156-ot), melyeken genomszekvenálást végzett. Elsöprő többségükben a Delta vírusvariánst észlelték. Azt is megállapították, hogy a Romániában nemrég detektált Delta Plus variáns terjedése megállt, a román vírusmutációtól való aggodalmak tehát alaptalannak bizonyultak.

Az omikronról eddig az tudható, hogy fertőzőbb a Deltánál, a jelenlegi vakcinák megfelelő hatékonysága pedig kérdőjeles ezzel szemben. Emiatt is rendkívül fontos, hogy a hatóságok gyorsan izolálják a jelenlegi eseteket – hívják fel a figyelmet a szakértők. A Medlife addig is folytatja a heti genomszekvenálást, és amennyiben az állam gyorsítana szeretné az esetek monitorozását az ötödik járványhullám késleltetéséért, akkor megvan erre a lehetőség a magánszektorban.

Ami az esetszámokat illeti: az elmúlt 24 órában 1141 új fertőzöttet regisztráltak, alacsony számú tesztelés mellett. 79 halálesetet hoztak összefüggésbe a koronavírus-járvánnyal, ebből 10 korábban történt. Már csak Arad megye vörös, a többi megyében legalább a sárga küszöbértékig csökkent a lakosságarányos fertőzési ráta. Az intenzív osztályok ágyait jelenleg 1121 súlyos állapotban lévő fertőzött foglalja el.

Hirdetés