Úgy kapkodnak az emberek az oltások után, mintha nem lenne holnap

Lerohanták a regisztrációs portált az új oltási lehetőségek megnyitása után.

Hirdetés

A jelek szerint egyre inkább kisebbségbe szorulnak az oltásellenesek Romániában, legalábbis erre utal az, hogy igencsak népszerűnek bizonyult a koronavírus elleni oltás megszerzésére szerdán megnyílt új lehetőség.

Mint ismert, hétfőn az eddigiek mellett 180 további oltópont nyílik országszerte, amelyekben az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem által közösen kidolgozott koronavírus elleni vakcinát adják be.

Az új oltópontokba szerdán délután fél egytől lehet időpontot foglalni, és a jelek szerint az emberek egyre nagyobb része jött rá, hogy tényleg csak az oltás jelenthet megoldást a jelenlegi járványhelyzetre.

Az oltást koordináló bizottság közlése szerint ugyanis másodpercenként 5,5 regisztráció érkezett, ennek nyomán pedig este nyolc órára már több mint 80 ezer időpont el is kelt.

A portálon első körben 200 000 időpontot hirdettek meg, vagyis az arány nem rossz.

Ebben a szakaszban február 15. és március 6. között lehet időpontot foglalni, de az illetékesek ígérete szerint március végéig összesen 500 000 személy beoltása válik lehetővé az új oltópontokban az AstraZeneca vakcinájával.

Hirdetés

Jelenleg az oltási kampány második köre zajlik, amelyben a 65 év fölöttiek, a krónikus betegek és a kulcsfontosságú ágazatok dolgozói jogosultak a vakcinára.

Mivel azonban az AstraZeneca vakcináját csak az 55 évnél fiatalabbaknak ajánlják, így az új oltópontokban a 65 év alatti krónikus betegek és a kulcsfontosságú ágazatok dolgozóinak jelentkezésére számítanak.

Ellentétben az eddig használt vakcinákkal, ezen szérum esetében jóval hosszabb időnek, nyolc hétnek kell eltelnie az első és az emlékeztető oltás beadása között.

Aki még nem regisztrált, de jogosult rá, itt megnézheti, hol mennyi hely van még. Látható, hogy Kolozs, Szilágy és Szatmár megyében például már kezdenek fogyni a helyek.

Hirdetés