A megsértett sportminiszter bocsánatot kért. A megsértett sportoló is. Szent a béke

Novák Eduárd megtette, amit elvártak tőle. Ana-Maria Popescu is.

Hirdetés

Mivel Romániában általában minden pozitív történésnek sikerül azonnal a negatív oldalát megtalálni, és azt kidomborítani, tulajdonképpen kevés csodálkozni való van azon, hogy a tokiói olimpián az elmúlt hét végén ezüstérmet nyert román párbajtőröző, Ana-Maria Popescu megsüvegelendő teljesítményéből is botrány csiholódott. Ezt azonban a botrány egyik főszereplője, Novák Károly Eduárd sportminiszter most megpróbálta elsimítani.

Mi is beszámoltunk róla, hogy az érem megszerzése után Popescu egyik nyilatkozatában a román sportpolitikai illetékesek felé is tett egy diszkrét oldalvágást, mondván: reméli, hogy ezek után elegendő pénzt szánnak a román vívósport támogatására.

A történetesen magyar nemzetiségű sportminiszter, Novák Eduárd – aki amúgy maga is élsportoló, aranyérmet nyert kerékpározásban a londoni paralimpián, Pekingben pedig ezüstöt – erre kissé meggondolatlanul úgy reagált: szerinte Popescu akkor sem nyert volna aranyat, ha a vívószövetség költségvetése ötmillió lejjel nagyobb.

Innentől szabadultak el az indulatok, boldog-boldogtalan beszólt a közösségi médiában a miniszternek, Popescu pedig egyrészt hazaérkezésekor igencsak barátságtalanul nem fogadta el Novák felé kinyújtott kezét, majd ismét csak beszólt neki, mondván: remélő, ő képes lesz Tokióban megnyerni azt az aranyat, amit ő nem. A miniszter ugyanis szándékai szerint idén is elindul a paralimpián.

Novák viszont nem folytatta tovább a meddő nyilatkozatháborút, ehelyett olyat tett, ami Romániában meglehetősen szokatlan az ilyen szituációkban.

Bocsánatot kért.

„Nagyon, nagyon sajnálom. Nagyon félreértettek. Ha én sem értem meg egy öt olimpián részt vett sportoló áldozatát, akkor tényleg senki. Én is az ötödik paralimpián fogok részt venni, tudom, milyen erőfeszítést tenni. Félreértettek. Ő a maga módján reagált, semmi gond. Ő sportoló. Én miniszter vagyok, az én feladatom az, hogy minden körülmények között képviseljem a romániai sportot, még ha szidnak, támadnak is. (…)

Őszintén sajnálom, számomra Ana-Maria aranyérmes bajnok, tudnivaló, hogy mellette állok”

Hirdetés

– mondta a miniszter a román közszolgálati televízióban.

Nos, a gesztust megtette, ami egy romániai politikus részéről tényleg nem mindennapi dolog.

A miniszter bocsánatkérésére reagált Ana-Maria Popescu, aki szintén elnézést kért bevallottan udvariatlan gesztusáért.

„Soha nem késő helyrehozni a dolgokat – írja Facebook-oldalán a sportoló –, ezért bocsánatot kérek, hogy nem fogadtam el a jelen levő hivatalosságok kéznyújtását”.

„…üzenetem nem személy elleni támadás volt, hanem egy olyan ember kiáltása, akinek a feltételektől függetlenül sikerült, de aki azt kívánja, hogy a fiataloknak ne kelljen ugyanazokkal az akadályokkal szembesülniük, az anyagi nélkülözéssel, azzal, hogy anyagi okok miatt lemaradnak versenyekről, ne kelljen ócska felszereléssel küszködniük”

– írja Popescu.

Hirdetés