Tüsszentett valaki? Jelenteni kell az iskolai kovidfelügyelőnek! (FRISSÍTVE)

Végre elkészült az iskolakezdést szabályzó rendelet, melyet a közoktatási és az egészségügyi minisztérium dobott össze az utolsó száz méteren. Kiderült az is, hol milyen forgatókönyv szerint zajlik az oktatás.

Hirdetés

Frissítés

Az oktatási és az egészségügyi minisztérium pénteken délben közzétette a települések listáját, melyből kiderül, hogy a fertőzöttségi ráta alapján melyik forgatókönyv (sárga, zöld vagy vörös) alapján zajlik az oktatás. A teljes lista itt böngészhető.

Némi huzavona után végre elkészült az oktatási és az egészségügyi minisztérium közös rendelete a hétfői iskolakezdéssel kapcsolatban, na de majd csak február 8. után derül ki, hogy a szabályzatból mit sikerül majd gyakorlatba ültetni.

Miután kiderült, hogy a közoktatási intézmények kétharmadában nincs iskolaorvos vagy egészségügyi asszisztens, a minisztériumok azt találták ki, hogy a tanintézetek vezetői ki kell nevezzenek egy felelőst, aki majd figyelemmel kíséri a megelőzésre tett erőfeszítéseket, ő kell majd tartsa a kapcsolatot a közegészségügyi hatósággal és a tanfelügyelőséggel is, neki kell majd jelenteni, ha valakinek tünetei vannak, például tüsszentett.

A rendelet azt is előírja, hogy minden egyes iskolában ki kell jelölni egy olyan helyiséget, ahová majd a koronavírus-gyanús diákokat vagy tanárokat ideiglenesen beültetik. A szabályzat szerint

  • az osztálytermekben a diákok legalább egy méteres távolságot kell tartsanak egymástól, amennyire ez megoldható;
  • a szüneteken is oda kell majd figyelni a távolságtartásra;
  • be kell szerezni a megfelelő mennyiségű fertőtlenítőt, maszkot és egyéb védőfelszerelést is.
Hirdetés

A kötelező maszkviselést is előíró rendelet további részleteiről itt írtunk.

A legfrissebb adatok szerint egyébként négy megyeszékhelyen – Gyulafehérváron, Nagybányán, Temesváron és Zilahon – a fertőzöttségi ráta 3 fölött van, ezekben a városokban hétfőtől csak az ovisok és az elemisek mehetnek iskolába, ahogy azt a vörös forgatókönyv előírja. A  megyeszékhelyek helyzetét ezen a térképen lehet böngészni.

Hirdetés