Transznemű nőt alázhattak meg a kolozsvári reptéren, mert az iratai alapján férfi

„Férfi!” – kiabálták neki az útlevél-ellenőrzéskor, majd minden magyarázat nélkül bezárták egy szobába. Bonyolítja az ügyet, hogy az illető külföldön élő magyarként nem beszélt románul.

Hirdetés

Az LMBTQ-jogokkal foglalkozó MozaiQ nevű egyesület közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy a romániai hatóságok továbbra is diszkriminálják a transzneműeket. Állításukat az egyik legújabb, Kolozsváron megtörtént esettel szemléltetik: az Avram Iancu nemzetközi repülőtéren nyilvánosan megaláztak, majd

minden magyarázat nélkül fogva tartottak egy önmagát nőként meghatározó, a személyi igazolványban férfiként azonosított személyt.

A június 15-én történt incidens során az útlevél-ellenőrzéskor azt kiabálták neki, hogy ő férfi, majd bekísérték egy szomszédos helyiségbe.

Az egyesület szerint a román állampolgárságú, de évek óta Spanyolországban élő nőt 2017-ben is megalázták azért, mert az útlevelében szereplő név és nem különbözött a nemi identitásától. A diszkriminációt az is súlyosbította, hogy

az illető magyar nemzetiségűként nem beszélt románul.

Hasonló esetek rendszeresen előfordulnak, ezért a MozaiQ civil szervezet egyrészt azt kéri a határőrségtől és a román polgári repülési hatóságtól, hogy vizsgálják ki az incidenst, büntessék meg a diszkrimináló személyzetet, másrészt pedig képezzék ki őket arra, hogy ne diszkriminálják a transzneműeket.

Hirdetés