Továbbra is javulni látszik a hazai járványhelyzet: Bukarest lekerült a vörös listáról, ellentétben Kolozs és Temes megyével

Az oltáskampány is lassan lendületet kap. A halálesetek száma viszont aggasztóan nő.

Hirdetés

A legfrissebb hivatalos járványjelentés szerint az elmúlt 24 órában 3000 új megbetegedést észleltek (első teszteredmény). Ez enyhe növekedést jelent az egy nappal korábbi adathoz képest, viszont a jó hír az, hogy a pozitivitási arány tovább csökkent, 9,6 százalékról 9,14 százalékra.

Mindez annak ellenére, hogy a tesztelés továbbra is közepes erővel működik: az elmúlt nap folyamán összesen 26 768 PCR tesztet (18 424-et a járványügyi protokoll alapján, 8344-et saját kérésre), továbbá 6026 gyorstesztet végeztek.

Az ország intenzív osztályain kezelt betegek száma stagnál: jelen pillanatban 1054 súlyos beteg részesül intenzív ellátásban.

A koronavírushoz köthető halálesetek száma viszont tovább növekszik. Az elmúlt 24 órában 116 halálesetet (71 férfi és 45 nő) jelentettek, ebből 113 esetben érkezett komorbiditásra vonatkozó adat.

Hirdetés

Hosszú ideje először fordul elő, hogy a román főváros lekerült a járványügyi vörös listáról: jelen pillanatban a fertőzési ráta 2,96 ezrelék, ami azt jelenti, hogy a főváros sárga listássá változott. A vörös listán így három megye maradt: Temes (4,07 ezrelék), Kolozs (3,49 ezrelék) és Ilfov (3,48 ezrelék).

Az oltáskampány még mindig jókora fennakadásokkal működik, de a rendelkezésre álló adatok szerint az első dózissal beoltottak száma lassan növekedésnek indult (január 19-i adat).

Hirdetés