Törpül az AUR: újabb honatyák hagyhatják faképnél a pártot

Az a bajuk, hogy nem férnek hozzá a politikai alakulat bankszámláján lapuló állami támogatáshoz, mintegy kétmillió euróhoz.

Hirdetés

A tavalyi parlamenti választás legnagyobb meglepetése volt, hogy az akkor még alig ismert Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szélsőjobboldali párt bejutott a parlamentbe. Esély van arra, hogy amilyen hirtelen felbukkantak a román politikában, olyan hirtelen el is fognak tűnni, ahogyan annak idején a Dan Diaconescu bulvártévé-tulajdonos által alapított populista Néppárttal (PPDD) is történt, de hiba lenne előre inni a medve bőrére.

Az első parlamenti ciklusban az AUR vesztette el a legtöbb honatyát:

hét hónap alatt négy képviselő is távozott a pártból. Anamaria Gavrilă a napokban önként hagyta el az AUR fedélzetét, miután kollégái nem támogatták az energetikai miniszter elleni egyszerű bizalmatlansági indítványa benyújtását. Mihai Lască bihari képviselő elfelejtett szólni, hogy büntetőeljárás folyik ellene, ezért kirúgták a pártóból, akárcsak a forradalmárgyilkossággal vádolt Francisc Tobă nyugalmazott tábornokot, aki a nagyszebeni forradalom leverésében vállalt véres szerepet. Diana Şoşoacă szenátort a pártfegyelem megsértése és a parlamenti viselkedési normák folyamatos áthágása miatt zárták ki.

George Simion futballhuligánból lett pártelnök nemrég arról beszélt a köztelevízió egyik műsorában, hogy

a közeljövőben újabb honatyák gyarapíthatják a dezertőrök listáját.

Néhányan azért elégedetlenek, mert nem nyúlhatnak az állandó választási hatóság által a párt bankszámlájára utalt mintegy kétmillió eurónyi állami támogatáshoz. Az AUR egyik kampányígérete ugyanis az volt, hogy nem fogja a pártra költeni az állami finanszírozást, helyette valamilyen jótékony célra, például kórházépítésre fordítja. Nincs helyük a pártban azoknak, akik a kampányígéret megszegése mellett kardoskodnak, ezért vagy önként távoznak, vagy ki lesznek rúgva a politikai alakulatból – figyelmeztetett Simion.

A pénz, de főleg annak hiánya mindig komoly vitafaktor egy frissen alakult pártban. Ha az AUR újabb honatyákat veszít, könnyen a PP-DD útjára léphet, mely 2012-ben 68 képviselővel és szenátorral jutott be a parlamentbe, 2015-re viszont már csak kilenc honatyája volt, a többiek átigazoltak az UNPR-hez.

Hirdetés

A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint is

az AUR pályája lefele ível, de hiba lenne temetni a nacionalista pártot,

hiszen még csak most álltak elő egy budapesti ihletésű törvénytervezet ötletével, mely korlátozná a homoszexualitás és a nemváltoztatás népszerűsítését a kiskorúak körében.

A héten azt is szóvá tették, hogy a Kolozsváron debütált új személyazonossági igazolványon a nemi identitás helyett gen(der) szó jelent meg, ami a társadalmi nemre vonatkozik. Ebből is körvonalazódik az a kommunikációs irány, melyre rátelepszik az AUR. A kérdés már csak az, hogy ez a retorika mennyire tolja majd meg a népszerűségi indexet.

Hirdetés